Gjinekologji

pri122021

Acidi folik. I rëndësishëm, integrimi te gratë shtatzëna me epilepsi

Suplementi i folatit është i nevojshëm për të përmirësuar rezultatet te fëmijët (veçanërisht, në moshën 6 vjeç) e lindur nga nënat që marrin barna antiepileptike. Marrja përmes dietës, edhe kur bëhet fjalë për vendet ku ushqimet janë të pasuruara me acid folik, nuk është e mjaftueshme. Këtë e ka thënë një studim i ri i botuar në "Epilepsy and Behavior". "Ne zbuluam se folati përmes dietës nuk ka lidhje me rezultatet", tha Kimford Meador (Shkolla e Mjekësisë, Universiteti Stanford në Kaliforni), emri i fundit i studimit. "Ne pamë një përmirësim në rezultatet e fëmijëve vetëm kur nëna po merrte folate shtesë", vazhdoi ai. Përdorimi i folatit perikoncepsional kishte treguar më parë se përmirësonte rezultatet e zhvillimit nervor te fëmijët, nënat e të cilëve marrin barna antiepileptike, por nuk ishte studiuar nëse në rezultatet e tyre konjitive mund të ndikonte edhe vetëm ushqimi i pasuruar.

Meadori dhe bashkëpunëtorët analizuan më tej të dhënat nga NEAD (Neurodevelopmental Effects of Antiepileptic Drugs), një studim perspektiv vëzhgues i grave me epilepsi që po merrnin karbamazepinë, lamotriginë, fenitoinë ose valproat. Kështu, folati i marrë ekskluzivisht nga ushqimi, pra, pa përdorimin e suplementeve, nuk lidhej me përmirësimin e IQ në moshën 6-vjeçare te fëmijët me ekspozim fetal ndaj barnave. Nga ana tjetër, plotësimi me folate perikoncepsionale lidhej me 10.1 pikë më shumë. Përveç kësaj, lëndë të tjera ushqyese të analizuara, të marra nga ushqimi dhe suplementet, të tilla si vitamina C, D, E, B12, omega 3 dhe gama tokoferoli, nuk u lidhën në mënyrë të ndjeshme me IQ, gjithmonë në moshën 6-vjeçare. Sipas autorëve, pra, folatet në ushqim (folati natyral ose acidi folik) nuk kanë efekt pozitiv në aftësitë konjitive të  fëmijëve të grave me epilepsi që marrin barnat e përmendura. Megjithatë, doza optimale e integrimit është e paqartë. Ndërsa në Evropë rekomandohet 1 mg në ditë për gratë në popullatën e përgjithshme, për Qendrën Amerikane të Kontrollit të Sëmundjeve (CDC), doza ditore është 0.4 mg Meador, i cili tregon se doza më të larta indikohen në rast të një historie personale ose familjare të spina bifidës, por ka një shqetësim në lidhje me efektet e mundshme negative me doza shumë të larta, duke rekomanduar që gratë me epilepsi të marrin të paktën 1 mg, por jo më shumë se 4 mg në ditë.
Derek Chong, nga Spitali Lenox Hill në Nju Jork, i cili nuk është përfshirë në studim, vëren se 3 nga 4 barnat e vetme të përfshira në analizë nuk përdoren më shumë shpesh dhe se "për fat të keq", nuk është përfshirë levetiracetami.


Epilepsy and Behavior 2021. Doi: 10.1016/j.yebeh.2020.107688
https://doi.org/10.1016/j.yebeh.2020.107688


Download Center

Principi e Pratica Clinica
Artikuj të shkëputur
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Urdhëra dhe Udhëzime
shkoni në download >>