Diabeti. Obezët me zakone të natës janë më të rrezikuar

sht172021

Diabetologji

Diabeti. Obezët me "zakone të natës" janë më të rrezikuar

Një studim i prezantuar në Kongresin Evropian për Obezitetin sugjeron që edhe pse obeziteti në vetvete mund të rrisë rrezikun e sëmundjeve të zemrës, rreziku i diabetit dhe sëmundjeve të zemrës bëhet veçanërisht i lartë tek...
Codifa
transparent
Edhe një periudhë e shkurtër ushqyerjeje me gji, mund të reduktojë vlerat e presionit të gjakut te fëmijët

sht162021

Pediatri

Edhe një periudhë e shkurtër ushqyerjeje me gji, mund të reduktojë vlerat e presionit të gjakut te fëmijët

Studiuesit analizuan ushqimin e foshnjave dhe të dhënat mjekësore të 2,400 fëmijëve të regjistruar në studimin e grupit kanadez CHILD, i cili ndjek një grup foshnjash të lindura në periudhën 2009-2012, për të kuptuar...
transparent
Encefalomieliti mialgjik/sindroma e lodhjes kronike. Hapa përpara drejt njohjes së shkaqeve

sht152021

Mjekësi e përgjithshme

Encefalomieliti mialgjik/sindroma e lodhjes kronike. Hapa përpara drejt njohjes së shkaqeve

Marrëdhënia mes simptomave dhe autoantitrupave natyralë specifikë për receptorët e lidhur me proteinat G (GPCR) mbështesin rolin e këtyre antitrupave apo të rrugëve respektive receptoriale në patogjenezën e...
transparent
Celularët dhe orët inteligjente të brezit të ri mund të ndërhyjnë në punën e pacemaker-ave e defribilatorëve

sht142021

Kardiologji

Celularët dhe orët inteligjente të brezit të ri mund të ndërhyjnë në punën e pacemaker-ave e defribilatorëve

Një studim i publikuar në “Heart Rhythm” konfirmon rekomandimet e Administratës Amerikane të Ushqimit dhe Barnave (FDA) në lidhje me ndërhyrjen e telefonave dhe orëve inteligjente në punën e pajisjeve mjekësore...
transparent
Zhvillohet vaksina në formë spray nazal kundër Covid 19. Rezultate të mira paraklinike

sht142021

Focus

Zhvillohet vaksina në formë spray nazal kundër Covid 19. Rezultate të mira paraklinike

Një vaksinë e re që përfshin administrimin me inhalim, ka pasur rezultate të mira në testet paraklinike. Vaksina e zhvilluar në Francë, përbëhet nga proteina kunj dhe mund të tregtohet në vitin 2023. Veçantia e saj është...
transparent
Aknet në moshë të rritur. Nuk është e lehtë të bashkëjetohet me to

sht132021

Gjinekologji

Aknet në moshë të rritur. Nuk është e lehtë të bashkëjetohet me to

Sipas një studimi cilësor të botuar në “JAMA Dermatology”, gratë e rritura me akne kanë shqetësime të mëdha për pamjen e tyre dhe përjetojnë pasoja mendore dhe emocionale, si dhe ndërprerjen e punës dhe jetës personale...
transparent
Lëndimet cerebrale traumatike. Një antitrup mund të parandalojë efektet afatgjata

sht102021

Focus

Lëndimet cerebrale traumatike. Një antitrup mund të parandalojë efektet afatgjata

Sipas një studimi të botuar në “Science”, një molekulë specifike e pranishme në talamus luan rol kyç në efektet anësore të dëmtimeve cerebrale, të tilla si ndërprerja e gjumit, aktiviteti epileptik dhe inflamacioni, si dhe trajtimi...
transparent
Covid-19. Kortizoli, tregues i stresit në familje

sht92021

Pediatri

Covid-19. Kortizoli, tregues i stresit në familje

Sipas një studimi të kryer në Jordani dhe të botuar në “Child Development” në një seksion të veçantë mbi ndikimin e Covid-19 në zhvillimin e fëmijëve në botë, është e mundur të përdoret një test kortizoli i zbuluar përmes flokëve...
transparent
Vaksina anticovid. Pas mjekëve dhe arsimtarëve, do të vaksinohen me detyrim farmacistët, laborantët, punonjësit e administratës, fasoneritë e call-centerat

sht82021

News

Vaksina anticovid. Pas mjekëve dhe arsimtarëve, do të vaksinohen me detyrim farmacistët, laborantët, punonjësit e administratës, fasoneritë e call-centerat

Përhapja me shpejtësi e mutacionit Delta në Shqipëri dhe rritja e numrit të pacientëve në spitalet Covid, i ka detyruar autoritetet shëndetësore të marrin vendim për...
Nga rubrika News

Si i josh Gjermania mjekët e Evropës Lindore dhe Juglindore

Në shumë spitale gjermane specialistët nga vende të tjera janë të mirëpritur, por jo çdo mjeku i jepet e drejta të punojë menjëherë në Gjermani. Aktualisht në këtë vend punojnë rreth 40 mijë mjekë dhe infermierë të huaj
 
Nga rubrika News

Mungojnë mjekët në Britaninë e Madhe, rritet kërkesa për mjekë të huaj

Në Britaninë e Madhe nuk ka mjekë të mjaftueshëm për të mundësuar një mbulim të shërbimit 7 ditë në 7. Pas lajmit të transmetuar në BBC disa javë më parë mbi këtë problematikë, vetë presidentja e Kolegjit Mbretëror të Mjekëve në Britani, Jane Dacre, i është drejtuar së fundi Ministrisë së Shëndetësi
Download Center