Kardiologji

Aneurizma cerebrale potencialisht fatale. Pagjumësia mund të shtojë rrezikun e çarjes

nën232021

Aneurizma cerebrale potencialisht fatale. Pagjumësia mund të shtojë rrezikun e çarjes

Së bashku me faktorët tashmë të njohur, siç është duhanpirja dhe hipertensioni, pagjumësia mund të jetë gjithashtu një faktor rreziku i mundshëm për hemorragjinë cerebrale nga çarja e aneurizmës, të paktën...
transparent
Hipertensioni. Roli i bimëve dhe erëzave te të rriturit me rrezik të lartë kardiometabolik

nën152021

Hipertensioni. Roli i bimëve dhe erëzave te të rriturit me rrezik të lartë kardiometabolik

Në kontekstin e një diete jooptimale të stilit amerikan, shtimi i bimëve dhe erëzave të përziera në doza relativisht të larta, mund të përmirësojë presionin e gjakut në 24 orë, pas katër javësh, krahasuar me doza...
transparent
Dhimbja e kraharorit në urgjencë. Udhëzime të standardizuara për të kuptuar kush është në rrezik

nën82021

Dhimbja e kraharorit në urgjencë. Udhëzime të standardizuara për të kuptuar kush është në rrezik

Shqetësimet në kraharor, të lidhura me një atak në zemër ose me një event kardiak, shpesh mund të ndihet në zona të tjera përveç gjoksit, si shpatullat, krahët, nofullat, qafa, shpina dhe pjesa e sipërme e barkut dhe kjo justifikon...
transparent
Skleroza e shumëfishtë dhe depresioni përkeqësojnë rrezikun e vdekjes dhe sëmundjeve kardiovaskulare

nën22021

Skleroza e shumëfishtë dhe depresioni përkeqësojnë rrezikun e vdekjes dhe sëmundjeve kardiovaskulare

Sipas një studimi të botuar në Neurology, përveçse janë më të rrezikuar për zhvillimin e sëmundjeve kardiovaskulare, njerëzit me sklerozë të shumëfishtë dhe depresion...
transparent
Hipertensioni i hershëm e bën trurin më të prekshëm nga demenca

tet262021

Hipertensioni i hershëm e bën trurin më të prekshëm nga demenca

Mosha që ka individi në kohën kur diagnostikohet me hipertension, lidhet me madhësinë e trurit: ata që janë diagnostikuar para moshës 55 vjeç, kanë mesatarisht një ulje të vëllimit në krahasim me pacientët normalotensivë...
transparent
Stresi i bën keq zemrës. Ja, të dhënat e reja që e konfirmojnë

tet202021

Stresi i bën keq zemrës. Ja, të dhënat e reja që e konfirmojnë

Një studim i ri shton të dhëna për të mbështetur lidhjen midis stresit dhe shtimit të rrezikut për tension të lartë dhe probleme kardiovaskulare. Bazuar në analizat e kryera në një popullatë të shëndetshme multietnike...
transparent
Rastet e miokarditit pas administrimit të vaksinave me mRNA. Vlerësohet incidenca

tet122021

Rastet e miokarditit pas administrimit të vaksinave me mRNA. Vlerësohet incidenca

Gjatë fushatës së vaksinimit kundër Covid-19, disa raporte shëndetësore kanë nxjerrë në pah një lidhje midis zhvillimit të miokarditit (inflamacion i muskujve të zemrës që zakonisht lidhet me infeksione virale, bakteriale...
transparent
Vdekja e papritur kardiake. Dieta konfirmohet si një faktor rreziku i modifikueshëm

tet62021

Vdekja e papritur kardiake. Dieta konfirmohet si një faktor rreziku i modifikueshëm

Ndjekja e rregullt e një diete që përmban yndyra të shtuara, ushqime të skuqura, vezë, të brendshme, mish të përpunuar dhe pije me sheqer, e cila zakonisht konsumohet në Jug të SHBA-së, mund të rrisë rrezikun e vdekjes...
transparent
ESC: Udhëzime të përditësuara mbi stimulimin dhe risinkronizimin kardiak

sht282021

ESC: Udhëzime të përditësuara mbi stimulimin dhe risinkronizimin kardiak

Udhëzimet e reja të Shoqatës Evropiane të Kardiologjisë mbi stimulimin kardiak dhe terapinë e risinkronizimit kardiak, të sapopublikuara në European Heart Journal, përshkruajnë ndryshimet e bëra në indikacionet...
transparent
Parandalimi i sëmundjeve kardiovaskulare. Udhëzimet e ESC-së për vitin 2021

sht212021

Parandalimi i sëmundjeve kardiovaskulare. Udhëzimet e ESC-së për vitin 2021

Shoqata Evropiane e Kardiologjisë ka publikuar udhëzime të reja mbi parandalimin e sëmundjeve kardiovaskulare në praktikën klinike. Udhëzimet u zhvilluan nga një task forcë, në bashkëpunim me 12 shoqata mjekësore dhe...
transparenttransparent
Download Center

Principi e Pratica Clinica
Artikuj të shkëputur
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Urdhëra dhe Udhëzime
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Projektligje dhe Ligje
shkoni në download >>