Pediatri

Ambliopia. Krijohet pajisja portative për ta zbuluar që në fëmijërinë e hershme

nën292021

Ambliopia. Krijohet pajisja portative për ta zbuluar që në fëmijërinë e hershme

Një artikull i botuar në Journal of the American Association for Pediatric Ophthalmology and Strabism përshkruan një pajisje portative që është në gjendje të zbulojë shtrembërimin e lehtë të syve, duke identifikuar fëmijët...
transparent
Më 6 tetor 1956, Albert Sabini i dhuroi botës vaksinën e tij kundër poliomelitit

nën222021

Më 6 tetor 1956, Albert Sabini i dhuroi botës vaksinën e tij kundër poliomelitit

Shkencëtari refuzoi ta patentonte dhe të fitonte para me vaksinën: “Është dhurata ime për të gjithë fëmijët e botës”. Sëmundja jashtëzakonisht ngjitëse mund të shkaktojë paralizë, veçanërisht te fëmijët...
transparent
Zhgënjen oksitocina. Nuk e ndryshon funksionin social të fëmijëve autikë

nën182021

Zhgënjen oksitocina. Nuk e ndryshon funksionin social të fëmijëve autikë

Sipas një studimi të botuar në New England Journal of Medicine, oksitocina nuk ofron asnjë përfitim në përvetësimin e aftësive sociale nga fëmijët me autizëm. “Kishte shpresa të mëdha që ky medikament...
transparent
Stili i të ushqyerit të fëmijëve, kushtëzon edhe mirëqenien e tyre mendore

nën102021

Stili i të ushqyerit të fëmijëve, kushtëzon edhe mirëqenien e tyre mendore

Sipas një sondazhi, te nxënësit e shkollave 9-vjeçare që nuk hanin fruta dhe perime, konsumimi i një ose më shumë porcioneve në ditë lidhej me një mirëqenie më të lartë, me një tendencë që ishte në proporcion me sasinë e...
transparent
Barnat biologjike, kufiri i ri i trajtimit të astmës së rëndë në moshën pediatrike

nën52021

Barnat biologjike, kufiri i ri i trajtimit të astmës së rëndë në moshën pediatrike

Gjatë dy viteve të fundit, astma te fëmijët, veçanërisht nëse është e rëndë, ka parë risi të rëndësishme terapeutike, me efekte pozitive klinike në mirëqenien e përditshme dhe në kostot e menaxhimit të sëmundjes...
transparent
Si mund ta dëmtojë zhvillimin neurologjik përdorimi i kanabisit në adoleshencë

tet292021

Si mund ta dëmtojë zhvillimin neurologjik përdorimi i kanabisit në adoleshencë

Përdorimi i kanabisit në adoleshencën e mesme dhe të vonë mund të dëmtojë zhvillimin neurologjik, sipas një studimi të sapopublikuar në Jama Psychiatry. Disa kërkime të mëparshme sugjerojnë se ndryshimet e shkaktuara...
transparent
Qumështi artificial. Studimet mbi formulimet e reja nuk janë thuajse kurrë të besueshme

tet222021

Qumështi artificial. Studimet mbi formulimet e reja nuk janë thuajse kurrë të besueshme

Studimet mbi qumështin me formulë kanë shumë të ngjarë të jenë jo të besueshme pasi autorët pothuajse gjithmonë raportojnë përfundime të favorshme, mungesë transparence dhe rezultatet përshkruhen në mënyrë...
transparent
Covid-19. Te fëmijët, të dhënat e miopisë janë përkeqësuar për shkak të kufizimeve nga pandemia

tet142021

Covid-19. Te fëmijët, të dhënat e miopisë janë përkeqësuar për shkak të kufizimeve nga pandemia

Përhapja e miopisë dhe përqindja e fëmijëve në rrezik për ta zhvilluar atë, u rrit gjatë periudhës së shpërthimit të Covid-19, sipas një studimi të botuar në JAMA Ophthalmology. Gjatë epidemisë Covid-19, aktivitetet në natyrë...
transparent
Covid-19 dhe shkolla. Në SHBA, më pak infeksione, pas detyrimit për maskë

tet72021

Covid-19 dhe shkolla. Në SHBA, më pak infeksione, pas detyrimit për maskë

Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC) kanë publikuar kohët e fundit në Morbidity and Mortality Weekly Report, tri studime të reja, që nxjerrin në pah rëndësinë e përdorimit të strategjive të parandalimit...
transparent
Diagnostikimi i infeksioneve urinare. Ja, karakteristikat klinike që duhen vlerësuar

sht292021

Diagnostikimi i infeksioneve urinare. Ja, karakteristikat klinike që duhen vlerësuar

Janë të pakta karakteristikat klinike të dobishme në diagnostikimin ose përjashtimin e një infeksioni të traktit urinar pa kryer një analizë të urinës. Shenjat dhe simptomat e vlerësuara sipas rezultateve të parashikimit klinik...
transparenttransparent
Download Center

Principi e Pratica Clinica
Artikuj të shkëputur
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Urdhëra dhe Udhëzime
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Projektligje dhe Ligje
shkoni në download >>