Gjinekologji

Endometrioza dhe çrregullimet menstruale: rreziqe më të mëdha për gratë që punojnë gjatë natës

qer82021

Endometrioza dhe çrregullimet menstruale: rreziqe më të mëdha për gratë që punojnë gjatë natës

Sipas një studimi të prezantuar në Kongresin e 23-të Evropian të Endokrinologjisë, gratë që punojnë në turnet e natës, janë më të rrezikuara për endometriozë dhe çrregullime menstruale. Para këtij, nuk kishte studime...
transparent
Jodi në shtatzëni. Mungesa e tij, e ekspozon fëmijën ndaj rrezikut

maj312021

Jodi në shtatzëni. Mungesa e tij, e ekspozon fëmijën ndaj rrezikut

Çrregullime në zhvillimin e aftësive intelektuale të tilla si gjuha e kujtesa dhe dëmtim i përhershëm i trurit, në raste të rënda. Ja, çfarë mund të ndodhë me fëmijën që lind në rast se gjatë shtatzënisë, jodi nuk është marrë në...
transparent
Menopauza. Ekziston mundësia për të vlerësuar moshën e ardhjes së saj

maj242021

Menopauza. Ekziston mundësia për të vlerësuar moshën e ardhjes së saj

Një artikull i botuar në “Menopause”, revista e Shoqatës së Menopauzës në Amerikën e Veriut (NAMS), përmbledh faktorët që do të na jepnin mundësi të parashikonim se kur një grua do të kalojë menopauzën në mënyrë...
transparent
Shtatzëni më të vona për gratë mjeke. Nevojitet më shumë mbështetje

maj102021

Shtatzëni më të vona për gratë mjeke. Nevojitet më shumë mbështetje

Mjeket kanë tendencë ta vonojnë shtatzëninë, krahasuar me gratë në punë të tjera dhe ky fenomen është më i theksuar mes specialisteve, sipas një studimi të botuar në "Jama Internal Medicine". "Gratë që punojnë në mjekësi...
transparent
Riprodhimi i asistuar. Kur ka probleme të tiroides, është më i madh rreziku për dështim. Përditësohen udhëzimet

maj42021

Riprodhimi i asistuar. Kur ka probleme të tiroides, është më i madh rreziku për dështim. Përditësohen udhëzimet

Një keqfunksionim i gjëndrës tiroide mund të ulë mundësitë e suksesit të fekondimit të asistuar, theksohet në udhëzimet e fundit të Shoqatës Evropiane të Tiroideve...
transparent
Tamoxifeni me dozë të ulët. Më pak simptoma vazomotorike, me të njëjtin efikasitet

pri272021

Tamoxifeni me dozë të ulët. Më pak simptoma vazomotorike, me të njëjtin efikasitet

Një dozë shumë më e ulët me tamoxifen, 2.5 mg, krahasuar me dozën standarde 20 mg, mund të ketë të njëjtin efikasitet, por shfaq incidencë më të ulët të simptomave të rënda vazomotorike. Një dozë më e ulët të simptomave...
transparent
Konfirmohet lidhja midis insuficiencës ovarike të parakohshme dhe osteoporozës

pri192021

Konfirmohet lidhja midis insuficiencës ovarike të parakohshme dhe osteoporozës

Insuficienca ovarike e parakohshme (premature ovarian insufficiency: POI) është e lidhur me osteoporozën. Këtë e ka thënë një studim i kryer në një grup të madh grash në Kanada dhe i botuar në “Menopause”, duke konfirmuar...
transparent
Acidi folik. I rëndësishëm, integrimi te gratë shtatzëna me epilepsi

pri122021

Acidi folik. I rëndësishëm, integrimi te gratë shtatzëna me epilepsi

Suplementi i folatit është i nevojshëm për të përmirësuar rezultatet te fëmijët (veçanërisht, në moshën 6 vjeç) e lindur nga nënat që marrin barna antiepileptike. Marrja përmes dietës, edhe kur bëhet fjalë për vendet...
transparent
Diabeti gjestacional. UPFSTF-ja këshillon skrinimin gjatë apo pas javës së 24-tërt të shtatzënisë

pri22021

Diabeti gjestacional. UPFSTF-ja këshillon skrinimin gjatë apo pas javës së 24-tërt të shtatzënisë

Në një dokument të botuar në faqen institucionale, ekspertët e Task Forcës së Shërbimeve Parandaluese në SHBA rekomandojnë skrinimin për diabet melit gjestacional gjatë ose pas 24 javësh të shtatzënisë te gratë asimptomatike...
transparent
Elementet që ndërhyjnë në sistemin endokrin gjatë shtatzënisë, mund të rrezikojnë pjellorinë e fëmijëve meshkuj

mar262021

Elementet që ndërhyjnë në sistemin endokrin gjatë shtatzënisë, mund të rrezikojnë pjellorinë e fëmijëve meshkuj

Burrat që iu janë ekspozuar në mitër substancave që ndërhyjnë në sistemin endokrin (EDC) kanë dy herë më shumë gjasa për të patur vëllim të spermës dhe numër...
transparenttransparent
Download Center

Principi e Pratica Clinica
Artikuj të shkëputur
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Urdhëra dhe Udhëzime
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Projektligje dhe Ligje
shkoni në download >>