Diabetologji

Antipsikotikët shtojnë rrezikun e mbipeshës dhe diabetit. Ja, se si

qer32021

Antipsikotikët shtojnë rrezikun e mbipeshës dhe diabetit. Ja, se si

Ndër efektet anësore të antipsikotikëve, barnave të përdorura për trajtimin e sëmundjeve të tilla si skizofrenia, çrregullimi bipolar dhe sëmundje të tjera psikiatrike të karakterizuara nga deliri, halucinacionet dhe sjelljet maniake...
transparent
Trajtimi që parandalon komplikacionet e retinopatisë diabetike

maj272021

Trajtimi që parandalon komplikacionet e retinopatisë diabetike

Një studim i botuar në “Jama Ophthalmology” tregon se trajtimi i retinopatisë diabetike jopoliferike me aflibercept, parandalon komplikacionet që mund të kërcënojnë shikimin. Sidoqoftë, ky trajtim parandalues nuk ka përfitime për...
transparent
Trajtimi me insulinë një herë në javë është i sigurt dhe efektiv. Studimet e fazës 2 bëjnë vlerësimin

maj172021

Trajtimi me insulinë një herë në javë është i sigurt dhe efektiv. Studimet e fazës 2 bëjnë vlerësimin

Trajtimi i diabetit të tipit 2 me terapi me insulinë që do të injektohet një herë në javë është po aq i sigurt dhe efektiv sa injeksionet e zakonshme ditore. Konfirmimi i një...
transparent
Diabeti gjestacional dhe probiotikët. Përdorimi gjatë shtatzënisë mund të shtojë rrezikun për preklampsi

maj72021

Diabeti gjestacional dhe probiotikët. Përdorimi gjatë shtatzënisë mund të shtojë rrezikun për preklampsi

Dihet se probiotikët janë një mjet për ndryshimin e mikrobiomës së zorrëve, shpjegojnë autorët, por është e paqartë se si mund të ndikojë përdorimi i tyre në mjedisin metabolik gjatë shtatzënisë. Autorët analizuan të dhënat...
transparent
Pacientët kardiopatikë, janë tre herë më të rrezikuar se të tjerët për të zhvilluar diabet

pri282021

Pacientët kardiopatikë, janë tre herë më të rrezikuar se të tjerët për të zhvilluar diabet

Një studim i botuar në “European Journal of Preventive Cardiology” tregon se gati 30% e pacientëve me sëmundje të arterieve koronare vuajnë nga diabeti, krahasuar me një prevalencë prej 9% në popullatën e përgjithshme...
transparent
Zhvillimi i papritur i diabetit pas shërimit nga Covid-19. Shtohen sinjalizimet

pri222021

Zhvillimi i papritur i diabetit pas shërimit nga Covid-19. Shtohen sinjalizimet

Ndër të gjitha manifestimet dhe komplikacionet e Covid-19, po shfaqet një pyetje tjetër çorientuese: a shkakton virusi raste të diabetit? Ashtu si shumë mjekë në të gjithë botën, Mihail Zilbermint, ka nisur të vërejë diçka të çuditshme...
transparent
Te fëmijët me diabet të tipit 1, hiperglicemia ka efekte të dëmshme mbi trurin

pri152021

Te fëmijët me diabet të tipit 1, hiperglicemia ka efekte të dëmshme mbi trurin

Përfundimet e një studimi të botuar në “Diabetes Care” sugjerojnë që diabeti i tipit 1 mund të ndikojë në zhvillimin konjitiv të fëmijëve të vegjël, në korrelacion të ngushtë me hipergliceminë afatgjatë dhe afatshkurtër dhe se ai ka...
transparent
Diabeti i tipit 2. Kolesteroli, një objektiv i mundshëm terapeutik. Ja, se pse

pri82021

Diabeti i tipit 2. Kolesteroli, një objektiv i mundshëm terapeutik. Ja, se pse

Një ekip studiuesish nga Universiteti i Arizonës eksploruan rolin e kolesterolit në diabetin e tipit 2 dhe në sëmundjen e Alzheimerit. Kjo ka çuar në identifikimin e një molekule të vogël, që është në gjendje të ndihmojë në...
transparent
Paradiabeti tek individët mbi 70 vjeç. Diagnoza, nuk është shumë e dobishme

mar242021

Paradiabeti tek individët mbi 70 vjeç. Diagnoza, nuk është shumë e dobishme

Zakonisht, të moshuarit e diagnostikuar me paradiabet, nuk zhvillojnë diabet të vërtetë. Në këtë rezultat ka dalë një studim i botuar në “Jama Internal Medicine”, i cili sugjeron se paradiabeti, i konsideruar si një tregues për rrezikun...
transparent
Diabeti. Një dozë semaglutid 2.4 mg përmirëson rënien në peshë

mar162021

Diabeti. Një dozë semaglutid 2.4 mg përmirëson rënien në peshë

Te të rriturit me mbipeshë ose obezë dhe me diabet të tipit 2, administrimi i semaglutidit 2.4 mg një herë në javë ka sjellë një rënie më të madhe dhe klinikisht të rëndësishme të peshës trupore krahasuar me placebon. Studiuesit...
transparenttransparent
Download Center

Principi e Pratica Clinica
Artikuj të shkëputur
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Urdhëra dhe Udhëzime
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Projektligje dhe Ligje
shkoni në download >>