Focus

Zhvillohet vaksina në formë spray nazal kundër Covid 19. Rezultate të mira paraklinike

sht142021

Zhvillohet vaksina në formë spray nazal kundër Covid 19. Rezultate të mira paraklinike

Një vaksinë e re që përfshin administrimin me inhalim, ka pasur rezultate të mira në testet paraklinike. Vaksina e zhvilluar në Francë, përbëhet nga proteina kunj dhe mund të tregtohet në vitin 2023. Veçantia e saj është...
transparent
Lëndimet cerebrale traumatike. Një antitrup mund të parandalojë efektet afatgjata

sht102021

Lëndimet cerebrale traumatike. Një antitrup mund të parandalojë efektet afatgjata

Sipas një studimi të botuar në “Science”, një molekulë specifike e pranishme në talamus luan rol kyç në efektet anësore të dëmtimeve cerebrale, të tilla si ndërprerja e gjumit, aktiviteti epileptik dhe inflamacioni, si dhe trajtimi...
transparent
Fraktura e kaviljes. Ja, çfarë e udhëheq zgjedhjen mes mënyrave të trajtimit

gus272021

Fraktura e kaviljes. Ja, çfarë e udhëheq zgjedhjen mes mënyrave të trajtimit

Allçia dhe tutori nuk tregojnë ndonjë ndryshim në efikasitetin e tyre për trajtimin e frakturës së kaviljes dhe vendimi se cila pajisje do të përdoret duhet të varet nga kostoja dhe preferencat e pacientit, sipas një...
transparent
Teknikë e re pa barna për pacientët me deficit të vëmendjes dhe hiperaktivitet

gus202021

Teknikë e re pa barna për pacientët me deficit të vëmendjes dhe hiperaktivitet

Një teknikë e re, teknika neurofeedback, mund t’u japë mundësi pacientëve me çrregullime të deficitit të vëmendjes dhe hiperaktivitet (ADHD) të trajnojnë përqendrimin e tyre, në bazë të një reagimi të menjëhershëm të nivelit...
transparent
Antidepresivët, efekt mburojë kundër dëmtimeve të rënda nga Covid-19

gus162021

Antidepresivët, efekt mburojë kundër dëmtimeve të rënda nga Covid-19

Il-6, aktivizuar në mënyrë jonormale nga Covid-19, është molekula kryesore e përfshirë në stuhinë inflamatore, përgjegjëse për shumicën e dëmeve të shkaktuara nga coronavirusi në organizëm dhe, veçanërisht...
transparent
Ankthi dhe stresi pandemik te punonjësit e spitaleve. Një studim bën përmbledhjen e faktorëve mbrojtës

gus102021

Ankthi dhe stresi pandemik te punonjësit e spitaleve. Një studim bën përmbledhjen e faktorëve mbrojtës

Koherenca e perceptuar, ose ndjesia se jeta ka kuptim dhe sfidat mund të klasifikohen në mënyrë gjithëpërfshirëse, luan një rol të rëndësishëm si faktor mbrojtës kundër stresit dhe ankthit nga pandemia te mjekët, infermierët...
transparent
Sëmundjet respiratore. Të moshuarit më pak të përfshirë në jetën sociale janë më të rrezikuar për shtrim në spital

kor302021

Sëmundjet respiratore. Të moshuarit më pak të përfshirë në jetën sociale janë më të rrezikuar për shtrim në spital

Sipas një studimi të botuar në “Thorax”, izolimi social te të moshuarit lidhet me shtimin e rrezikut për t’u shtruar në spital për sëmundje respiratore, pavarësisht faktorëve të tjerë, si shëndeti dhe stili i jetesës...
transparent
Terapitë Covid. EMA vlerëson imunosupresantin te pacientët në rrezik për insuficiencë të rëndë respiratore

kor272021

Terapitë Covid. EMA vlerëson imunosupresantin te pacientët në rrezik për insuficiencë të rëndë respiratore

Agjencia Evropiane e Barnave (EMA) ka nisur vlerësimin e aplikimit për zgjerimin e përdorimit të anakinrës, për ta përfshirë atë në trajtimet kundër Covid-19, në pacientët e rritur me pneumoni dhe në rrezik për të zhvilluar...
transparent
Turnet e punës. Për të evituar rreziqet, nuk duhet marrë parasysh vetëm lodhja fizike

kor222021

Turnet e punës. Për të evituar rreziqet, nuk duhet marrë parasysh vetëm lodhja fizike

Akademia Amerikane e Mjekësisë së Gjumit dhe Shoqata e Kërkimeve mbi Gjumin kanë botuar një udhëzim të bazuar në prova për të ndihmuar në përcaktimin e gjatësisë optimale të turneve të punës. "Historikisht, ka patur një...
transparent
Covid-19. Trembëdhjetë gjene në ADN-në e njeriut mund të shpjegojnë shumëllojshmërinë e simptomave

kor162021

Covid-19. Trembëdhjetë gjene në ADN-në e njeriut mund të shpjegojnë shumëllojshmërinë e simptomave

Sipas një studimi të botuar në “Nature”, ndryshueshmëria e simptomave Covid-19 te njerëz të ndryshëm ndodh për shkak të 13 zonave të ADN-së njerëzore, të cilat rrisin ndjeshmërinë ndaj infeksionit dhe rrezikun…
transparenttransparent
Download Center

Principi e Pratica Clinica
Artikuj të shkëputur
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Urdhëra dhe Udhëzime
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Projektligje dhe Ligje
shkoni në download >>