Barna

nën22015

Ripropozimi i terapive është zgjidhja më e shpejtë e me më pak kosto kundër tumoreve

Rikthehet vëmendja në studimin e arsenalit të madh të barnave aktualisht në dispozicion për përdorim klinik, të indikuara jo vetëm për tumoret por edhe për patologji të tjera si diabeti apo sëmundjet kardiovaskulare. Kjo strategji e njohur ndryshe si "ripropozimi i barnave” (drug repurposing)
transparent

nën102015

Trajtimi i hiperkolesterolemisë primare, Komisioni Evropian aprovon alirocumab

Pasi “Committee for Medicinal Products for Human Use" (CHMP) dha opinionin e tij të favorshëm në fund të korrikut të vitit 2015, vjen edhe aprovimi nga ana e Komisionit Evropian (CE) për tregtimin e alirocumab (antitrup monoklonal për proteinën Pcsk-9 dhe aktivitetin modulator
transparent

nën122015

Acidi acetilsalicilik, gabohet shpesh me diagnozën për alergji

Rreth 1/3 e pacientëve kardiologjikë ambulatorë mund të shmangë në mënyrë të gabuar marrjen e acidit acetilsalicilik me bindjen se janë alergjikë ndaj barit. Po ashtu, në shumë raste informacioni i gabuar shkruhet në mënyrë eksplicite në kartelën klinike të pacientit.
transparent

nën182015

Hepatiti C, terapia e kombinuar e daclatasvir, sofosbuvir dhe ribavirine në pacientët me gjenotip 3 rezulton me efikasitet të lartë

Pacientët me hepatit C mbështetur nga virusi me gjenotip 3 mund të kenë norma të larta shërimi, të cilat arrijnë në 92% falë administrimit të kombinuar të daclatasvir, sofosbuvir dhe ribavirinës.
transparent

nën202015

Përdorimi i benzodiazepinave është i shpeshtë para dhe pas diagnozës së Alzheimerit

Te personat me sëmundjen e Alzheimerit (AD) terapia me benzodiazepina dhe barna që lidhen me to fillon shpesh që përpara diagnozës, duke u bërë më të shpeshtë pas konfirmimit diagnostikues. Shkurtimisht, kjo është ajo çka del nga Medalz (Medication Use and Alzheimer's Disease Study)
transparent

dhj22015

Hepatiti C, risi të rëndësishme rreth terapive të reja

Risi të shumta janë ka pasur për sa i përket trajtimit të infeksioneve nga Hcv. Këto të reja u prezantuan në “The liver meeting”, kongres vjetor i organizuar nga “American Association for the Study of Liver Diseases” (Aasld) që u zhvillua në San Francisco
transparent

dhj222015

Leucemia limfocitare kronike, progres terapeutik me idelalisib

Progrese të reja në trajtimin e leucemisë limfocitare kronike (Llc) falë përpjekjes së idelalisib, themelues i një klase të re barnash (të ashtuquajturit “molekula të vogla”) në kombinim me antitrupin rituximab (BR) si shtesë e barit kemioterapeutik bendamustina te pacientët që janë trajtuar më parë
transparent

dhj292015

"Viagra femërore" dhe raporti përfitim/risk. Në Evropë u refuzua

Gjatë këtij viti është folur shumë për një bar të ri të aprovuar prej disa muajsh në Shtetet e Bashkuara, i cili favorizon përtëritjen e dëshirës seksuale të humbur te gratë. Është flibanserin por nga shumë është pagëzuar si "viagra femërore" edhe pse me viagrën nuk ka asgjë të përbashkët.
transparent

jan122016

Kanabisi për përdorim mjekësor, pjesë e një projekti pilot dy vjeçar

Një projekt italian pilot për përdorimin mjekësor të kanabisit evidenton funksionet e organizmit shtetëror për kultivimin e kësaj bime. “Kjo nismë është në të njëjtën linjë me atë që po ndodh tashmë në shumë shtete evropiane”, komenton Federico Tonioni, psikiatër në poliklinikën “Gemelli” në Romë,
transparent

jan262016

Viruset gripale shënojnë pikun në vend

Fundi i janarit klasifikohet nga ekspertët e shëndetit publik si periudha më problematike në vend për shkak se qarkullimi i viruseve gripale dhe infeksioneve respiratore arrin pikun. Sipas të dhënave të Instituti të Shëndetit Publik, janë mesatarisht 11.000 persona të prekur në javë nga viruset
transparenttransparent
Download Center

Principi e Pratica Clinica
Artikuj të shkëputur
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Urdhëra dhe Udhëzime
shkoni në download >>