Pediatri

nën182021

Zhgënjen oksitocina. Nuk e ndryshon funksionin social të fëmijëve autikë

Sipas një studimi të botuar në New England Journal of Medicine, oksitocina nuk ofron asnjë përfitim në përvetësimin e aftësive sociale nga fëmijët me autizëm. "Kishte shpresa të mëdha që ky medikament do të ishte efektiv. Kemi mbetur të gjithë jashtëzakonisht të zhgënjyer, por oksitocina nuk duket se ndryshon funksionin social të njerëzve me autizëm", konfirmon Linmarie Sikich (Duke University School of Medicine), emri i parë i studimit.

Oksitocina zakonisht përdoret për të nxitur lindjen, por, duke pasur parasysh veprimin e saj në tru, ajo është studiuar si një trajtim për autizmin. Provat kanë qenë kontradiktore, pasi disa studime më të vogla kanë sugjeruar një efekt përmirësues në funksionin social dhe konjitiv te disa fëmijë me autizëm, ndërsa punimet e tjera nuk kanë treguar asnjë përfitim. Për të hetuar situatën, studiuesit regjistruan 290 fëmijë me autizëm në moshën 3-17 vjeç, të ndarë sipas moshës dhe ashpërsisë së simptomave të tyre autike. Fëmijët u ndanë rastësisht në grupe të ngjashme dhe me përmasa të barabarta për të marrë oksitocinë ose placebo nëpërmjet një spraji nazal çdo ditë, për 24 javë. Qëllimi ishte të shihej nëse trajtimi me oksitocinë kishte një ndikim të matshëm në aftësitë sociale të fëmijëve, bazuar në ekzaminimin dhe vlerësimet në fillim, në mes dhe në fund të studimit. Si studiuesit, ashtu edhe prindërit e fëmijëve, dhanë vlerësime duke përdorur mjete analitike standarde për autizmin. Megjithëse oksitocina tolerohej mirë dhe kishte pak efekte anësore, ajo nuk tregoi asnjë përfitim të rëndësishëm.

"Mijëra fëmijëve me çrregullim të spektrit të autizmit iu është përshkruar oksitocina intranazale përpara se të testohej siç duhet dhe, fatmirësisht, të dhënat tona tregojnë se bari është i sigurt. Fatkeqësisht, nuk është më i mirë se placeboja kur përdoret çdo ditë, për muaj të tërë. Këto rezultate tregojnë se mjekët dhe familjet duhet të insistojnë që të ketë prova të qarta për sigurinë dhe përfitimin e trajtimeve të reja përpara se t'u ofrohen pacientëve", shpjegojnë autorët. Ekspertët arrijnë në përfundimin se duke pasur parasysh rezultatet negative, ka gjasa të mos ketë studime të tjera mbi këtë temë.


NEJM 2021. Doi: 10.1056/NEJMoa2103583
http://doi.org/10.1056/NEJMoa2103583


Download Center

Principi e Pratica Clinica
Artikuj të shkëputur
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Urdhëra dhe Udhëzime
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Projektligje dhe Ligje
shkoni në download >>