autizëm

qer282014

Londra publikon koston e trajtimit të femijëve autik

Sa është kostoja e ndihmës ekonomike dhe përkujdesjes shoqërore e personave me çrregullime të spektrit të autizmit (ASD)? Për të vënë tabelën e çmimeve ka menduar London School of Economics and Politicas Science...
transparent

kor232014

Tentativa dhe mendime vetëvrasëse në sindromën Asperger

Të rriturit me Sindromi Asperger, çrregullim ky i spektrit autik ka të ngjarë që të kenë mendime vetëvrasjeje nëntë herë më të larta se sa popullata e përgjithshme.
transparent

nën132014

Mbahet Konferenca e 15-të Kombëtare e Pediatrisë

Shoqata Pediatrike Shqiptare, 14-15 Nëntor 2014 organizon Konferencën e 15-të Kombëtare të Pediatrisë. Në konferencën që do të mbahet e ambientet e Hotel Tirana International nuk do të mungojnë mjekë...
transparent

jan242015

Case Report: Vitamina D, përmirëson simptomat te fëmijët autik

Sipas një përshkrimi të një rasti klinikë të publikuar rishtazi në Pediatrics, simptomat e autizmit janë përmirësuar në një fëmijë kinez të trajtuar me supplement të vitaminës D. “Pacienti 32 muajsh u diagnostikua me një çrregullim të spektrit autik me bazë përqëndrimin bazal...
transparent

pri302015

Autizimi dhe sjelljet shqetësuese: program trajnimi për prindërit

Një program trajnimi i cili zgjat 24 javë i dedikuar prindërve të fëmijëve me shqetësime të spektrit autik dhe i fokusuar në gjetjen e teknikave për të trajtuar sjelljet shqetësuese ka sjellë një reduktim të sjelljeve të tilla në krahasim me një grup të thjesht mbi të cilin janë bërë kontrolle ...
transparent

gus42015

Diabeti në shtatzëni: rrezik për autizëm tek foshnja

Diabeti melit në shtatzëni lidhet me një rritje të rrezikut për shqetësime të spektrit autik tek fëmijët të cilët jane ekspozuar ndaj patologjisë në periudhës intrauterine të jetesës. Kjo shkruhet edhe tek faqet e revistës “JAMA”
transparent

gus52015

Autizmi, zbulohet një komponent domethënës gjenetik

Një studim anglez i publikuar tek “Jama psychiatry” ka vërejtur një lidhje domethënëse midis ndikimeve gjenetike dhe pranisë së shqetësimeve të spektrit autik. Beata Tick dhe kolegët e saj të “King's college of London”
transparent

gus62015

PMA: lindjet e shumëfishta lidhen me raste më të shumta autizmi

Ndryshe nga fëmijët e ngjizur në mënyrë natyrale, fëmijët e lindur nga riprodhimi i asistuar kanë dyfish mundësi për tu diagnostikuar me autizëm. Ky është përfudnimi i një kërkimi të publikuar te “American Journal of Public Health”
transparent

jan232018

Autizmi. Acidi folik dhe vitaminat para dhe gjatë shtatzënisë, reduktojnë rrezikun

Marrja e shtesave me multivitamina ose acid folik para dhe gjatë shtatzënisë, shoqërohet me një rrezik më të ulët të çrregullimeve të spektrit të autizmit te fëmijët e lindur. Këtë e thotë një studim...
transparent

pri32018

Autizimi diskutohet në Kuvend. Prof. Dr. Ariel Como: Po shndërrohet në krizë të shëndetit publik.

Në Shqipëri, një në 68 fëmijë lind me çrregullime të spektrit autik. Sipas statistikave zyrtare, 850 fëmijë trajtohen me pagesë invaliditeti në masën 10 mijë lekë. Por, rritja me shpejtësi e numrit të fëmijëve më këto çrregullime nga viti në vit, e ka gjetur...
transparenttransparent
Download Center

Principi e Pratica Clinica
Artikuj të shkëputur
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Urdhëra dhe Udhëzime
shkoni në download >>