Studim

nën182015

Retinopatia diabetike, injeksionet intravitreale të ranibizumab efikase për mprehtësinë e shikimit

Ndër pacientët me retinopati diabetike proliferale, trajtimi me injeksione intravitreale me ranibizumab ka efekt mbi mprehtësinë vizive jo inferiore ndaj fotokoagulimit panretinal, kjo sipas një studimi të publikuar në “Jama” dhe të prezantuar në Kongresin vjetor të “American Academy of Ophthalmolo
transparent

dhj42015

Prognoza e kancerit të gjirit mund të lexohet në sistemin imunitar

Dy kërkime të zhvilluara nga Departamenti i onkologjisë në spitalin “San Raffaele” në Milano në bashkëpunim me Institutin Italian të Tumoreve, janë publikuar në revistat “Annals of Oncology” dhe “Clinical Cancer Research”. Ato ofrojnë një përmbledhje mbi rolin e sistemit imunitar në kancerin e gjiri
transparent

jan292016

Në sindromën Klinefelter cilësia e jetës është e mirë, por mungesa e simptomave vështirëson diagnozën

“Jetëgjatësia e personave me sindromën Klinefelter (SK) është pothuajse e krahasueshme me mesataren e personave të shëndetshëm dhe për një çift në pritje të një fëmije, marrja e një diagnozën nuk do të thotë se duhet të rishikojë projektet e tij”, pohon Piernicola Garofalo, president i Shoqatës ital
transparent

shk22016

Angina e paqëndrueshme, trajtimi agresiv rekomandohet edhe në moshë të avancuar

Qasja invazive ka një impakt më të mirë në prognozën e personave të moshës 80-90 vjeç të prekur nga angina e paqëndrueshme ose nga infarkti miokardiak Nstemi (pra pa mbinivelim të traktit ST), në krahasim me vetëm terapinë mjekësore konservative. Është ky përfundimi i një studimi të publikuar në rev
transparent

shk32016

Teknika CRISPR, “genome editing” i embrioneve njerëzore

Autoritetet rregullatore britanike kanë aprovuar përdorimin mbi embrionet njerëzore të tepërta të prodhuara për fertilizimin e asistuar dhe më pas të papërdorura, teknikën novatore CRISPR që lejon kryerjen e modifikimeve specifike mbi gjenomin. Frika për abuzime e kishte shtyrë komunitetin shkencor
transparent

shk242016

Alarmi i gastroenterologëve italianë, vdekshmëri e dyfishtë nga shtrimet e papërshtatshme në spital

Kohë më e gjatë e qëndrimit në spital, shpenzim i parave publike dhe ç’është më e rëndësishmja risk për shëndetin e pacientëve, janë pasoja të faktit se në spitalet italiane vetëm 7.4% e pacientëve me sëmundje të aparatit tretës kurohen nga një gastroenterolog.
transparent

qer22016

Edhe pas rezultateve të testeve gjenetike, personat në risk nuk e ndryshojnë stilin e jetesës

Sipas një studimi të publikuar në “British Medical Journal” komunikimi i rezultateve të testeve gjenetike pacientit apo familjarëve ka një impakt të vogël sa i takon ndryshimit të stilit të jetës si p.sh. lënien e duhanpirjes apo shtimin e aktiviteteve fizike. “Duke parë interesin e madh për mjekësi
transparent

kor202016

Adrenoleukodistrofia, ja simptomat që duhet njihni në varësi të moshës së pacientit

“Adrenoleukodistrofia (ALD) është një sëmundje e rrallë e lidhur me kromozomin X, me një prevalencë 1:17000 persona duke përllogaritur si femrat heterozigote edhe meshkujt e prekur”, thotë Marco Cappa nga Departamenti Universitar Spitalor IRCCS Romë dhe autor i parë i një rishikimi të gjerë mbi
transparent

gus302016

Dyshimi për sëmundje koronare: rezonanca magnetike kardiovaskulare redukton angiografitë e panevojshme

Në një studim të publikuar në revistën "Jama", John Greenwood nga Universiteti Leeds në Britaninë e Madhe dhe kolegët e tij kanë verifikuar nëse te pacientët me sëmundje koronare të dyshimtë, qasja diagnostike me rezonancën magnetike kardiovaskulare apo scintigrafinë miokardiake perfuzore është supe
transparent

sht222016

Në studim dy teknika për diagnozën e hershme të kancerit ezofageal

Kanceri i ezofagut është i vështirë për t’u diagnostikuar në fazë asimptomatike dhe kërkuesit e “Cancer Research UK Cambridge Institute” në Swansea University kanë publikuar dy studime në lidhje me dy teste për diagnozën e hershme të këtij tumori. I pari përshkruan një teknikë që përdor një ngjyrosë
transparenttransparent
Download Center

Principi e Pratica Clinica
Artikuj të shkëputur
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Urdhëra dhe Udhëzime
shkoni në download >>