Gjinekologji

kor222022

Ushqyerja me gji për një kohë të gjatë përmirëson rezultatet konjitive të fëmijëve

Sipas një studimi të botuar në PLOS ONE, me autor kryesor Reneé Pereyra-Elías nga Universiteti i Oksfordit, Britani, ushqyerja me gji për një kohë më të gjatë lidhet me përmirësimin e rezultateve konjitive te fëmijët e moshës 5-14 vjeç, pavarësisht nga statusi socio-ekonomik dhe niveli arsimor i nënës.

"Studimet e mëparshme sugjerojnë një lidhje ndërmjet ushqyerjes me gji dhe testeve intelektuale, megjithëse lidhja shkak-pasojë vazhdon të debatohet pasi përmirësimi i rezultateve mund të varet nga faktorët socio-ekonomikë dhe niveli intelektual i nënës", shkruajnë studiuesit të cilët analizuan të dhënat nga 7,855 fëmijë të lindur në periudhën 2000-2002 dhe i ndoqën ata deri në moshën 14 vjeçare si pjesë e Millennium Cohort Study, një studim që nuk u krijua posaçërisht për këtë qëllim, por që përfshinte informacion mbi kohëzgjatjen dhe llojin e ushqyerjes me gji, si dhe rezultatet konjitive në moshën 5, 7, 11 dhe 14 vjeç, si dhe praninë e faktorëve të mundshëm ngatërrues. Dhe rezultatet flasin vetë: ushqyerja me gji për një kohë më të gjatë lidhet drejtpërdrejt me rezultate më të larta konjitive verbale dhe hapësinore në të gjitha moshat. Kjo lidhje mbetet e dukshme edhe pas marrjes në konsideratë të dallimeve socio-ekonomike dhe aftësive konjitive të nënës. Me fjalë të tjera, fëmijët e ushqyer me gji për një kohë më të gjatë shënuan rezultate më të larta konjitive deri në moshën 14-vjeçare, krahasuar me bashkëmoshatarët e tyre që nuk janë ushqyer me gji.

"Debati i vazhdueshëm nëse ushqyerja e zgjatur me gji përmirëson zhvillimin konjitiv të foshnjës është i ndërlikuar nga fakti se gratë me kualifikime të larta arsimore dhe status më të mirë socio-ekonomik janë të prirura të ushqejnë më gjatë me gji dhe të kenë rezultate më të larta në testet konjitive", thekson Pereyra-Elías, duke spekuluar se këto dallime mund të shpjegojnë pse foshnjat që ushqehen me gji për një kohë më të gjatë kanë rezultate më të mira në vlerësimet konjitive. Megjithatë, ky studim tregon se edhe duke marrë parasysh këto dallime, fëmijët që ushqehen me gji për periudha të gjata shënojnë rezultate më të mira konjitive deri në moshën 14-vjeçare krahasuar me ata që janë ushqyer me qumësht lope.

"Një ndryshim që mund të duket i vogël për një fëmijë të vetëm, por që mund të jetë i rëndësishëm në nivel popullsie", përfundojnë autorët.

 

PLOS ONE 2022. Doi: 10.1371/journal.pone.0267326
https://doi.org/10.1371/journal.pone.0267326


Download Center

Principi e Pratica Clinica
Artikuj të shkëputur
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Urdhëra dhe Udhëzime
shkoni në download >>