aftësi konjitive

mar152018

Kolesteroli i lartë ofron një mekanizëm mbrojtës për funksionin konjitiv?

Personat 85 vjeç e lart, te të cilët nivelet e kolesterolit ishin të larta, krahasuar me vlerat që kishin patur në moshë të mesme, paraqisnin një rrezik të reduktuar për rënie të aftësive konjitive, krahasuar me ata një dhjetëvjeçar më të rinj, te të cilët...
transparent

maj82018

Përdorimi i antikolinergjikëve shton rrezikun për demencë te të moshuarit

Barnat me aktivitet të lartë antikolinergjik shoqërohen me një rrezik në rritje për demencë te të moshuarit, deri në 20 vjet pas ekspozimit ndaj tyre. Përdorimi i barnave me veprimtari antikolinergjike shoqërohet me ndryshim të...
transparent

qer52018

Sëmundja renale kronike dëmton IQ-në te fëmijët dhe adoleshentët

Fëmijët me sëmundje kronike të veshkave, mund të kenë mangësi në sferën konjitive, në raport me popullatën e përgjithshme sa iu përket aftësive në shkollë, funksionit ekzekutiv, si dhe kujtesës vizuale dhe verbale. Këto janë...
transparent

gus72018

Vetëmenaxhimi i obezitetit. Meshkujt dhe femrat ndryshojnë që në fëmijëri

Procesi i vetëmenaxhimit të obezitetit në fëmijëri, nuk është njësoj te femrat dhe te meshkujt. Në një studim të madh kohorte, me 6.400 fëmijë, në 24 muaj, meshkujt kanë patur rezultate më të ulëta në vetëmenaxhimin e obezitetit...
transparent

sht62018

Ndotja shkakton rënie konjitive. Provat konfirmojnë lidhjen mes tyre

Shumë njerëz e dinë se ndotja e ajrit mund të shkaktojë shqetësime fizike, sidomos të lidhura me mushkëritë, por prova të reja sugjerojnë se ndotja mund të jetë edhe shkaku bazë i rënies konjitive. 25,000 njerëz që...
transparent

tet152018

Ekranet, gjumi dhe aktiviteti fizik. Çfarë ndikon më shumë tek aftësitë njohëse të fëmijëve?

Autorët morën parasysh variabla të tillë, siç janë të ardhurat e familjes, edukimi i prindërve dhe fëmijëve, etnia, zhvillimi i pubertetit, indeksi i masës trupore dhe fakti nëse fëmija kishte një dëmtim traumatik të trurit. Në përgjithësi...
transparent

dhj102018

Rënia konjitive. Mund të jetë e dobishme ndërhyrja në vlerat e natriumit në gjak

Te të moshuarit përgjithësisht të shëndetshëm, hiponatriemia është e lidhur me një përkeqësim konjitiv dhe me rënie të këtij funksioni me kalimin e kohës, sipas një studimi. Një çrregullim i lehtë i këtij lloji, dikur konsiderohej josimptomatik, por studimet e fundit sugjerojnë...
transparent

pri232019

Dëmtimi konjitiv. Në bazë të rezultatit të PET-amiloides, ndryshon menaxhimi i pacientit

Sipas një studimi të publikuar në “JAMA”, ekziston një lidhje ndërmjet kryerjes së një tomografie me emetim pozitronesh për kërkimin e proteinës amiloide (PET-amiloide) dhe modifikimeve që duhen bërë në...
transparent

gus82019

Probleme konjitive më të mëdha, nëse skleroza e shumëfishtë nis në moshë pediatrike

Pacientët e prekur nga skleroza e shumëfishtë dhe ata që e zhvilluan sëmundjen para moshës 18-vjeçare, kanë më shumë të ngjarë të vuajnë nga pasoja të mëdha konjitive...
transparent

gus272019

Ulet rreziku i vdekjes te pacientët e moshuar që përdorin më shumë barna, pas një infarkti

Një studim i botuar në “Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes” ka treguar se banorët e azileve, që përdorën më shumë barna pas një ataku në zemër, kishin më pak të ngjarë të vdisnin brenda 90 ditëve të ardhshme, ama...
transparenttransparent
Download Center

Principi e Pratica Clinica
Artikuj të shkëputur
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Urdhëra dhe Udhëzime
shkoni në download >>