Gjinekologji

sht202022

Hipertensioni në shtatzëni. Trajtimi është i nevojshëm edhe në nivelet e lehta

Sipas një studimi të publikuar në New England Journal of Medicine, gratë shtatzëna me hipertension të lehtë mund të kenë nevojë gjithashtu të marrin antihipertensivë për të ulur mundësitë për rezultate negative. "Trajtimi i hipertensionit ul rrezikun e ngjarjeve të padëshiruara të lidhura me shtatzëninë pa kompromentuar rritjen e fetusit", shpjegon autori i kryesor i studimit Alan T. Tita nga Universiteti i Alabamës në SHBA. 

Në mënyrë të veçantë, studimi tregon se si një strategji trajtimi që synonte uljen e presionit të gjakut në një nivel nën 140/90 mm Hg u shoqërua me rezultate më të mira të nënës sesa ajo që përfshinte marrjen e barnave vetëm në rast të hipertensionit të rëndë. Në të njëjtën kohë, nuk kishte rrezik të shtuar që i porsalinduri të ishte i vogël për moshën gjestacionale të lindjes.

Hipertensioni kronik dhe shtatzënia (CHAP), është emri i provës, në të cilën u përfshinë 2408 gra shtatzëna (mosha gjestacionale më pak se 23 javë) me hipertension të lehtë kronik, pra 160/90 mm Hg. Pjesëmarrëset u ndanë në mënyrë rastësore në një nga dy grupet: grupi i antihipertensivëve (trajtim aktiv) ose grupi i kontrollit në të cilin barnat mund të përdoreshin vetëm nëse gratë zhvillonin hipertension të rëndë, i përcaktuar si një presion sistolik prej të paktën 160 mm Hg ose një presion diastolik prej të paktën 105 mm Hg.

Një nga rezultatet e marra, tregon se në grupin e trajtimit aktiv, krahasuar me atë të kontrollit, kishte një incidencë më të ulët të rezultatit primar, një përbërje e preeklampsisë me karakteristika të rënda, lindje të parakohshme para javës së 35-të të shtatzënisë, shkëputje të placentës dhe vdekje fetale ose neonatale.

Në veçanti, u vu re një ulje prej 18%: incidenca ishte 30.2% në grupin e trajtuar dhe 37% në grupin e kontrollit (raporti i rrezikut 0.82). Përqindja e foshnjave të vogla për moshën gjestacionale, pra me peshë nën përqindjen e 10-të, ishte më e ulët në grupin e trajtimit aktiv sesa në grupin e kontrollit (11.2% kundrejt 10.4%), megjithëse rezultati nuk ishte statistikisht i rëndësishëm.

Gjithashtu, incidenca e komplikimeve të rënda të nënës ishte përkatësisht 2.1% dhe 2.8%, ndërsa ajo e komplikimeve të rënda neonatale ishte 2% dhe 2.6%. Siç e qartësoi Tita, Kolegji Amerikan i Obstetërve dhe Gjinekologëve (ACOG) është duke analizuar të dhënat për të kuptuar se si duhet të ndryshohen udhëzimet për menaxhimin e hipertensionit në shtatzëni.

 

New England Journal of Medicine 2022. Doi: 10.1056/NEJMoa2201295.
https://doi.org/10.1056/NEJMoa2201295


Download Center

Principi e Pratica Clinica
Artikuj të shkëputur
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Urdhëra dhe Udhëzime
shkoni në download >>