preklampsia

sht222014

Pre-eklampsia, shton rastet me IRA obstetrikale

Sipas konstatimeve të botuara në British Medical Journal të një studimi kanadez zhvilluar nga Canadian Perinatal Surveillance System, është vërejtur një rritje e rasteve të Insuficiencës Renale Akute (IRA) Obstetrikale në Kanada në periudhën 2003-2010 në gratë....
transparent

dhj292014

Oksigjenimi fetal shkak për pre-eklampsinë

Preeklampsia, një patologji e cila prek gratë shtatzëna dhe çon deri në vdekje, ka një lidhje të ngushtë me pamundësinë e nënës për të plotësuar kërkesat e fetusit për oksigjen gjatë rritjes. Këtë na e thotë një artikull i publikuar në Anesthesia, shkruar...
transparent

jan242018

Eklampsia lidhet me një rritje të riskut për konvulsione

Eklampsia (apo krizat konvulsive pas 20 javësh shtatzëni ose pas shtatzënisë së parë pa eziologji alternative) është një manifestim i rëndë i hipertensionit në shtatzëni, që shfaqet në 8 nga 10.000 lindje. “Deri pak kohë më parë...
transparent

gus282018

Preklampsia parashikohet nga segmente të vogla të RNA-së, që në tremujorin e parë

Rezultatet e një studimi të ri të publikuar në “Scientific Reports” thonë se segmente të vogla të RNA-së jo kodifikuese që qarkullojnë në gjak gjatë tremujorit të parë të shtatzënisë, mund të kenë vlerë parashikuese për...
transparent

sht242018

Te gratë me preklampsi të mëparshme, nuk mjafton një matje e thjeshtë e tensionit

Monitorimi ambulator i presionit të gjakut është i domosdoshëm për të diagnostikuar format e hipertensionit që paraqiten te shumë gra në vitin pasardhës të shfaqjes së preklampsisë, sipas një studimi të publikuar në...
transparent

maj172019

Preklampsia. Testi i thjeshtë i urinës do të ndihmojë në diagnostikim

Sipas një studimi të publikuar në “E-Clinical Medicine”, nga grupi Lancet, një ekzaminim i thjeshtë i urinës mund ta zbulojë shumë shpejt preklampsinë. “Ky është studimi i parë klinik që përdor një test diagnostikues i cili...
transparent

qer112019

Preklampsia dhe lupusi. Disa karakteristika imunologjike mund të parashikojnë rrezikun

Shtatzënitë e grave të shëndetshme dhe të atyre me lupus, që vijojnë pa komplikacione, kanë karakteristika imunitare të ngjashme mes tyre, të cilat ndryshojnë nga ato të grave me lupus, që në fakt, kanë shtatzëni të komplikuar. Gratë me...
transparent

sht92019

Preklampsia shton rrezikun për sëmundje të rëndë renale

Gratë që vuajnë nga preklampsia gjatë shtatzënisë, kanë rrezik pesë herë më të madh për zhvillim të sëmundjes renale të fazës terminale, krahasuar me gratë që nuk kanë probleme preklampsie gjatë shtatzënisë, sipas studiuesve të...
transparent

shk72022

Preklampsia. Aplikacioni përmirëson respektimin e terapisë ASA me dozë të ulët

Një aplikacion smartfon mund të përmirësojë identifikimin e grave në rrezik për preklampsi dhe komunikimin midis mjekut dhe pacientes rreth përdorimit profilaktik të acidit acetilsalicilik me dozë të ulët. Këtë e sugjeron...
transparent

kor152022

Çrregullimet hipertensive gjatë shtatzënisë dyfishojnë rrezikun në vitet e mëvonshme

Një studim i publikuar në Journal of American College of Cardiology ka treguar se çrregullimet hipertensive gjatë shtatzënisë (HDP) lidhen me më shumë se dyfishin...
transparenttransparent
Download Center

Principi e Pratica Clinica
Artikuj të shkëputur
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Urdhëra dhe Udhëzime
shkoni në download >>