sëmundje

qer52018

OBSH-ja përpilon për herë të parë listën e analizave diagnostikuese për të gjitha vendet

Për herë të parë, Organizata Botërore e Shëndetësisë përpilon jo më një listë barnash, por një listë analizash thelbësore të nevojshme për diagnostikim të sëmundjeve të zakonshme, por edhe të tjerash prioritare që...
transparent

shk122019

Gastroskiza. Shtimi i rasteve, lidhet me moshën e re të nënës dhe përdorimin e opioideve

Sipas një kërkimi të zhvilluar nga Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve në SHBA, prevalenca e gastroskizës është shtuar dhe lindin më shumë fëmijë me këtë problem në zona ku ka një përshkrim mesatar dhe...
transparent

mar282019

Shëndeti i adoleshentëve, në rrezik në të gjithë botën. Publikohet raporti

Nga viti 1990, deri në vitin 2016, është shtuar me 250 milionë numri i adoleshentëve që janë të detyruar t’u bëjnë ballë shumë kërcënimeve për shëndetin e tyre, siç janë sëmundjet infektive, ato të patransmetueshme dhe dëmet...
transparent

maj282019

Vdekshmëria në Shqipëri. Në vend të parë, sëmundjet e aparatit të qarkullimit të gjakut

Gjatë vitit 2018 kanë humbur jetën 21 804 vetë, një shifër kjo që përfshin edhe vdekjet për shkaqe natyrale dhe aksidentet, raportuar nga INSTAT-i. Sipas këtyre të...
transparent

tet252019

Sëmundja kardiake e lindur. Ndihmë e mundshme nga betabllokuesit

Ndonëse defektet e lindura kardiake riparohen përmes kirurgjisë pak pas lindjes, fëmijët vazhdojnë të jenë më të rrezikuar për insuficiencë kardiake për gjithë jetën. “Sfida për pacientët tanë të rinj qëndron në faktin që ne...
transparent

jan142020

Dr. Fatmir Brahimaj, President i UMSH: Mjekët, të predispozuar për probleme shëndetësore, më shumë se profesionet e tjera

Kreu i Urdhrit të Mjekut, dr. Fatmir Brahimaj referon se mjekët janë të predispozuar të shfaqin më shumë shqetësime shëndetësore se profesionet e tjera, pasi këtë ua kushtëzon...
transparent

kor202020

Predispozita për diabetin e tipit 2, jep shenja që në fëmijëri

Tashmë është e mundur që, që nga mosha tetë vjeçare të identifikohen shenjat e para të një predispozite të veçantë për zhvillimin e diabetit të tipit 2 në moshën e rritur, sipas një studimi të botuar në “Diabetes Care". Studiuesit aplikuan...
transparent

tet132020

Covid-19. Për më të rinjtë, iktusi mund të jetë simptoma e vetme

Iktusi është relativisht i zakonshëm mes pacientëve me Covid-19 dhe ka pasoja shkatërruese në të gjitha moshat, por kur ndodh te njerëzit me moshë të avancuar, sëmundje bashkëshoqëruese dhe simptoma të rënda të frymëmarrjes...
transparent

tet132020

10 rregulla ushqimore që duhen ndjekur, për të parandaluar sëmundjet e pleqërisë

Një “strategji biologjike e evoluar”, e cila, duke filluar nga stili i jetës e dieta, kontraston fillimin e sëmundjeve që lidhen me plakjen, si: diabeti, mbipesha, sëmundjet kardiovaskulare dhe autoimune, Alzheimeri dhe shumë...
transparent

nën302020

Kirurgjia bariatrike. Rishikimi nxjerr në dritë sigurinë, efikasitetin dhe përfitimet në rastet e sëmundjeve bashkëshoqëruese

Duke pasur parasysh që procedurat moderne kirurgjikale që synojnë kontrollin e peshës paraqesin prova të forta të...
transparenttransparent
Download Center

Principi e Pratica Clinica
Artikuj të shkëputur
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Urdhëra dhe Udhëzime
shkoni në download >>