Pediatri

maj192023

Autizmi. Simptomat otorinolaringologjike në moshë parashkollore mund të shtojnë rrezikun

Çrregullimet otorinolaringologjike (ORL) që prekin veshët dhe traktin respirator janë të shpeshta te fëmijët e vegjël me një diagnozë të mëvonshme të autizmit ose me tipare të rëndësishme autike, sipas një artikulli të botuar në "BMJ Open" dhe të nënshkruar nga studiuesit e Universitetit të Bristolit në bashkëpunim me kolegët e  Universitetit Aston në Birmingham. Studimet e mëparshme kanë gjetur një prevalencë më të lartë të çrregullimeve të ORL dhe çrregullimeve të lidhura me dëgjimin te fëmijët me autizëm krahasuar me fëmijët në zhvillim normal, edhe pse shumica e tyre bazoheshin në të dhëna ndonjëherë jo të besueshme.

Për të kapërcyer këtë pengesë, autorja kryesore Amanda Hall dhe bashkautorët analizuan të dhënat e mbi 10,000 fëmijëve 0-4 vjeç, pjesëmarrës në studimin e Bristol Children of 90, i njohur gjithashtu si Avon Longitudinal Study of Parents and Children (ALSPAC), i cili në periudhën  1991-1992 përzgjodhi në mënyrë rastësore mbi 14,000 gra shtatzëna nga zona e Bristolit dhe që atëherë ka vazhduar të ndjekë jetën e pasardhësve të tyre. Me synimin për të verifikuar nëse shenjat e para të patologjive ORL ishin të lidhura me zhvillimin e tipareve autike, studiuesit analizuan përgjigjet e tre pyetësorëve në të cilët nënat regjistruan frekuencën e nëntë shenjave dhe simptomave të ndryshme që lidhen me dëgjimin dhe problemet e rrugëve të sipërme të frymëmarrjes, duke përfshirë frymëmarrjen me gojë, gërhitjen, veshët e kuq, përkeqësimin e dëgjimit gjatë një ftohjeje dhe rrjedhjen e veshit.

Në ekuilibër rezultoi se frekuenca e këtyre simptomave, gjithashtu e zakonshme te fëmijët jo autikë, u shoqërua me rezultate të larta për secilën nga tiparet e autizmit: komunikimin social, të folurit koherent, shoqërueshmërinë dhe sjelljet e përsëritura. "Fëmijët shumë të vegjël që kanë shenja të zakonshme të çrregullimeve të dëgjimit dhe të rrugëve të sipërme të frymëmarrjes mund të jenë në rrezik të shtuar për një diagnozë të mëvonshme të autizmit ose të shfaqin tipare autike. Prandaj, këto rezultate sugjerojnë nevojën për të identifikuar dhe menaxhuar patologjitë ORL te fëmijët autikë dhe mund të ofrojnë tregues të mundshëm të mekanizmave shkakësorë", përfundon Hall.

 

BMJ Open 2023. Doi: 10.1136/bmjopen-2022-067682
http://doi.org/10.1136/bmjopen-2022-067682


Download Center

Principi e Pratica Clinica
Artikuj të shkëputur
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Urdhëra dhe Udhëzime
shkoni në download >>