Diabetologji

sht182023

Kontrolli i diabetit te pacientët në politerapi. Krahasohen empagliflozina dhe insulina

Në një studim të publikuar në "Diabetes Therapy", tregohet se empagliflozina funksionon më mirë se insulina kur përdoret si pjesë e një regjimi të katërfishtë të barnave për të rregulluar nivelet e glukozës në gjak te pacientët me diabet të tipit 2 të kontrolluar në mënyrë joadekuate.

"Kontrolli efektiv i glicemisë është një problem i vazhdueshëm te pacientët me diabet të tipit 2, edhe nëse trajtohet në mënyrën e duhur me një ose më shumë barna. Ne kërkuam të zbulonim nëse përdorimi i empagliflozinës, inhibitorëve të bashkëtransportuesve të natrium-glukozës-2 (Sglt2), ose insulinës mund të sigurojë përmirësime në kontrollin e niveleve të glukozës në gjak te pacientët me diabet të tipit 2, që trajtohen me tre barna të ndryshme antidiabetike orale", thotë autori kryesor i studimit Eu Jeong Ku nga Kolegji Kombëtar Universitar i Mjekësisë Chungbuk në Republikën e Koresë. Studiuesit regjistruan pacientë të rritur me diabet të tipit 2 dhe kontroll jooptimal të glicemisë (HbA1c: 7.5-12.0%) pavarësisht se ishin trajtuar për të paktën tre muaj me metforminë, një inhibitor dipeptidil peptidazës 4 dhe glimepiride. Empagliflozina (25 mg/ditë, n=154) ose insulina bazale me veprim të gjatë (n=147) u shtua si medikament i katërt në regjimin ekzistues të barnave.    

Pas shtimit të empagliflozinës ose insulinës bazale në regjimin ekzistues të agjentëve oralë antidiabetikë, nivelet bazë të HbA1c u reduktuan pas muajit të 36-të në të dy grupet. Megjithatë, ulja e HbA1c ishte më e madhe në grupin e empagliflozinës në fund të periudhës 36-mujore të studimit. Glicemia gjatë agjërimit tregoi një prirje të ngjashme në periudhën e parë, por rezultati nuk u ruajt deri në fund të studimit. Pesha trupore u ul nga fillimi në muajin 36 në grupin e empagliflozinës, por jo në grupin e insulinës. Në 36 muaj, pesha trupore në grupin e empagliflozinës ishte dukshëm më e ulët se ajo në grupin e insulinës.


Diabetes Therapy 2023. Doi: 10.1007/s13300-023-01437-x
https://doi.org/10.1007/s13300-023-01437-x


Download Center

Principi e Pratica Clinica
Artikuj të shkëputur
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Urdhëra dhe Udhëzime
shkoni në download >>