Focus

kor182023

Demenca, rrezik më i lartë për ish-futbollistët. Të dhënat e studimit britanik

Ish-futbollistët profesionistë kanë 3.46 herë më shumë mundësi të zhvillojnë sëmundje neurodegjenerative dhe gjithashtu kanë një rrezik më të lartë për t'u prekur nga demenca, sipas një studimi të porositur nga Federata Angleze e Futbollit.

Hulumtimi u krye nga Universiteti i Nottinghamit gjatë periudhës gusht 2020-tetor 2021 duke përzgjedhur në mënyrë rastësore 468 futbollistë dhe 619 kontrolle të përgjithshme të popullsisë. Nga këta, 326 futbollistë dhe 395 kontrolle të përgjithshme të popullsisë iu nënshtruan vlerësimeve telefonike për funksionin konjitiv.
Ndërsa futbollistët në pension raportuan një moshë mesatarisht më të ulët biologjike, se kishin më pak sëmundje kardiovaskulare dhe sëmundje të tjera dhe raportuan gjithashtu se ndiqnin një stil jetese më të shëndetshëm, 2.8% e tyre raportuan demencë të diagnostikuar klinikisht dhe sëmundje të tjera neurodegjenerative krahasuar me 0.9% të kontrolleve pas përshtatjes për moshën dhe faktorët e mundshëm ngatërrues.

Studimi tregoi gjithashtu se ish-futbollistët pjesëmarrës në studim kishin dy herë më shumë mundësi të binin nën pragjet e përcaktuara në disa teste të kujtesës dhe aftësive verbale.

Kjo do të thotë se ish-futbollistët profesionistë në studim kanë 3.46 herë më shumë mundësi të zhvillojnë sëmundje neurodegjenerative krahasuar me grupin e kontrollit.

Analizat u rregulluan për moshën, arsimin, humbjen e dëgjimit, indeksin e masës trupore, problemet me qarkullimin e gjakut dhe komocionin cerebral.

"Ky është një studim i rëndësishëm që mbështet provat e mëparshme të cilat sugjerojnë se futbollistët janë në rrezik më të lartë për të zhvilluar demencë dhe funksion më të dobët konjitiv me kalimin e viteve", përfundon autori kryesor i studimit Adam White.


Download Center

Principi e Pratica Clinica
Artikuj të shkëputur
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Urdhëra dhe Udhëzime
shkoni në download >>