Demencë

qer122014

Mosbesimi tek të tjerët çon në demencë?

Personat me nivel të lartë mosbesimi në lidhje me të tjerët rrezikojnë më shumë të zhvillojnë demencën, të paktën duke gjykuar konkluzionet e një studimi të publikuar tek Neurology.
transparent

qer232014

Kanceri i gjirit, çrregullime konjitive nga kimioterapia

Ndër pacientët që i nënshtrohen kimioterapisë për kancerin e gjirit, çrregullimet konjitive për të cilat pacientët ankohen pas terapisë i atribuohen dëmtimeve ose ndryshimeve të aktivitetit cerebral të shkaktuara nga barnat antitumoral.
transparent

qer242014

Parkinsoni: përdorimi long-term i levodopës ende i suksesshëm

Trajtimi fillestar i Parkinsonit me “të vjetrën” levodopa mund të jap rezultate më të mira dhe afatgjata në lidhje me lëvizshmërinë dhe cilësinë e jetës. Kjo rrjedh nga rezultatet e studimit PD Med - më i madhi i kryer deri më tani mbi trajtimin e kësaj sëmundjeje - botuar në revistën Lancet.
transparent

kor112014

Sëmundjet kronike: të eleminohen shkaqet e parandalueshme

Parandalimi i sëmundjeve kronike, të cilat janë shkaku kryesor i vdekjeve dhe i invaliditetit, është një prioritet i shëdetësisë amerikane.
transparent

kor112014

Sëmundjet kronike: të eleminohen shkaqet e parandalueshme

Parandalimi i sëmundjeve kronike, të cilat janë shkaku kryesor i vdekjeve dhe i invaliditetit, është një prioritet i shëdetësisë amerikane.
transparent

kor222014

DITA BOTERORE E TRURIT

Në datë 22 Korrik, Federata Botërore e Neurologjisë (World Federation of Neurology - WFN) prezanton për të parën herë “Ditën Botërore të Trurit„ një ngjarje e dedikuar për të sjellë me shumë vëmendje në rëndësinë e shëndetit të trurit dhe në parandalimin e sëmundjeve të tij.
transparent

kor252014

Të moshuarit me SPOK: numër i lartë demencash dhe degaradimi mendor

Të moshuarit me Sëmundje Ostruktive Pulmonare Kronike (SPOK) kanë një rrisk të rritur për të zhvilluar degradim mendor, kryesisht dëmtim të të menduarit pa humbje të dukshme të kujtesës, sugjeron një studim i ri. Ky reduktim i funksionit të trurit i quajtur “non-amnestic”...
transparent

gus222014

Depresioni, faktor rrisku për demencë?

Një studim i publikuar në Neurology, revista mjekësore e Akademisë Amerikane të Neurologjisë, sqaron marrëdhënien mes demencës dhe depresionit.
transparent

sht202014

Demenca e avancuar: efektet e barnave gjithnjë e më të diskutuara

Shumica e atyre që banojnë në një shtëpi pleqsh dhe vuajnë nga demenca e avancuar marrin barna që jo vetëm kanë efekte të diskutueshme, por edhe rritin shpenzimet e kujdesit shëndetësor.
transparent

tet232014

Oxford: një test gjaku parashikon subjektet në rrezik për Alzheimer

Një studim britanik, që ka përfshirë më shumë se 1000 shkencëtarë nga bota akademike dhe industriale ka çuar në zhvillimin e një testi gjaku për të parashikuar fillimin e sëmundjes Alzheimer (AD).
transparenttransparent
Download Center

Principi e Pratica Clinica
Artikuj të shkëputur
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Urdhëra dhe Udhëzime
shkoni në download >>