Gjinekologji

kor62022

Infertiliteti dhe humbja e shtatzënisë shoqërohen me një rrezik të shtuar për iktus

Sipas një studimi të botuar në BMJ, infertiliteti dhe humbja e shtatzënisë, veçanërisht në rastin e aborteve të përsëritura (të paktën 3) dhe lindjeve të vdekura (të paktën 2), rrisin rrezikun për iktus fatal ose jo fatal te gratë.

"Një histori e humbjes së përsëritur të shtatzënisë mund të konsiderohet faktor rreziku femëror për iktus", shkruajnë Chen Liang (Universiteti Queensland, Australi) dhe bashkëpunëtorët e tij.
Në veçanti, studimi analizoi të dhënat nga 8 studime të kryera në 7 vende (Australi, Kinë, Japoni, Holandë, Suedi, Britani dhe SHBA) të pranishme në Konsorciumin InterLACE, për një numër të përgjithshëm prej mbi 600,000 grash të moshës 32-73 vjeç, për të cilat kishte informacione për infertilitet, abort, lindje të vdekura dhe bashkëvariate të ndryshme. Përveç kësaj, të dhënat për iktus fatal ose jo fatal ishin të disponueshme për 275,863 pjesëmarrëse, ndërsa për 54,716 dhe 288,272 gra ishin të disponueshme vetëm të dhëna për iktus dhe iktus fatal, respektivisht.

Iktusi i parë jo fatal u gjet në 2.8% të grave me moshë mesatare 62 vjeç dhe iktusi fatal në 0.7% të grave me moshë mesatare 71 vjeç. Infertiliteti, lindja e vdekur dhe aborti, veçanërisht abortet e përsëritura, u shoqëruan me një rrezik në rritje të iktusit.

Te gratë me një histori infertiliteti, krahasuar me ato pa këto histori, u gjet një lidhje me një rrezik 14% më të lartë për iktus. Aborti u shoqërua me një rrezik 11% më të lartë dhe përqindja u rrit për abortet e shumëfishta. Në mënyrë të veçantë, rreziku ishte më i lartë se 7% te gratë që kishin pasur një abort, 12% në ato me 2 aborte dhe 35% në ato që kishin përjetuar të paktën 3 aborte. Lindja e një fëmije të vdekur u shoqërua me një rrezik 31% më të lartë për iktus jo fatal dhe gratë që e kishin përjetuar këtë më shumë se një herë, kishin gati 80% rrezik më të lartë për iktus ishemik jo fatal dhe më shumë se 40% rrezik për iktus hemorragjik fatal. Studimi kishte disa kufizime, si për shembull fakti se informacioni i pjesëmarrësve ishte marrë nëpërmjet pyetësorëve, edhe pse rezultatet duken të jenë të qëndrueshme.

"Për të reduktuar rrezikun për iktus, rekomandohet monitorimi i hershëm i grave me aborte të përsëritura ose lindje të vdekura dhe ndërhyrje të personalizuara për një mënyrë jetese të shëndetshme", përfundojnë autorët.

 

BMJ 2022. Doi: 10.1136/bmj-2022-070603.
https://doi.org/10.1136/bmj-2022-070603


Download Center

Principi e Pratica Clinica
Artikuj të shkëputur
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Urdhëra dhe Udhëzime
shkoni në download >>