Mjekësi e përgjithshme

jan192023

Hiperkalcemia malinje. Publikohet udhëzuesi i ri për trajtimin

Shoqata e Endokrinologjisë, një komunitet global prej më shumë se 18,000 studiuesish klinikë dhe endokrinologë në më shumë se 100 vende në mbarë botën, ka nënshkruar udhëzuesin e parë për trajtimin e hiperkalcemisë malinje (HCM), ndërlikimi më i zakonshëm metabolik te pacientët me kancer të shoqëruar me një shkallë të lartë të sëmundshmërisë dhe vdekshmërisë.

"Ne kemi ndjekur një proces rigoroz për të analizuar studimet e kryera deri më tani, duke përshkruar në këtë dokument një rrjedhë informacioni klinik bazuar në ashpërsinë dhe patofiziologjinë e hiperkalcemisë malinje", shpjegon koordinatori i studimit të publikuar në "Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism (JCEM)", Ghada El-Hajj Fuleihan nga Universiteti Amerikan i Bejrutit në Liban.

Autorët kujtojnë se hiperkalcemia mund të ndodhë midis 2 dhe 30% të pacientëve me kancer dhe se forma e saj malinje vërehet më shpesh te kanceri i gjirit, mushkërive dhe ai i veshkave, si dhe te mieloma e shumëfishtë. Por pavarësisht nga ashpërsia, futja e agjentëve kimioterapeutikë gjithnjë e më të fuqishëm gjatë dekadave të fundit ka ulur ndjeshëm shkallën e vdekshmërisë nga HCM-ja, duke ndihmuar në kontrollin e hiperkalcemisë dhe parandalimin e përsëritjes së saj.

"Së bashku me trajtimin e kancerit, ne mund ta trajtojmë HCM-në me medikamente që ngadalësojnë resorbimin e kockave dhe lirimin e kalciumit në gjak", thotë El-Hajj Fuleihan, i cili së bashku me kolegët rekomandon trajtimin e të rriturve me HCM me bisfosfonate intravenoze ose denosumab, një antitrup monoklonal i përdorur në trajtimin e osteoporozës që ngadalëson rrallimin e indit kockor në prani të metastazave.

Në këtë drejtim, paneli i ekspertëve thekson se denosumabi është i preferueshëm ndaj bisfosfonateve bazuar në prova të kufizuara indirekte. "Në rastin e HCM-së së rëndë te të rriturit, ne sugjerojmë që si trajtim fillestar të shoqërohet administrimi i kalcitoninës me denosumab ose bisfosfonat intravenoz, i cili megjithatë duhet të kufizohet në 48-72 orë për shkak të zhvillimit të mundshëm të takifilaksisë", thuhet në udhëzim, në të cilin ofrohen edhe udhëzime për trajtimin e HCM-së për shkak të tumoreve që sekretojnë kalcitriol dhe karcinomës së paratiroides. 

 

JCEM 2022. Doi: 10.1210/clinem/dgac621
https://doi.org/10.1210/clinem/dgac621


Download Center

Principi e Pratica Clinica
Artikuj të shkëputur
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Urdhëra dhe Udhëzime
shkoni në download >>