Mjekësi e përgjithshme

gus32023

HIV. Zbulohet një variant gjenetik në ADN-në e njeriut që mban larg infeksionin

Një variant gjenetik që kontrollon më mirë infeksionin HIV është zbuluar në ADN-në e njeriut, i pranishëm në 4-13% të njerëzve me origjinë afrikane, ai përfshin një ngarkesë më të ulët virale, përparim më të ngadaltë të sëmundjes dhe rrezik më të ulët të transmetimit të infeksionit.

Studimi, i cili mund të hapë rrugën për terapi të reja, është publikuar në "Nature" nga një ekip ndërkombëtar të udhëhequr nga Imperial College në Londër, Instituti Federal i Teknologjisë në Lozanë dhe Laboratori Kombëtar i Mikrobiologjisë në Kanada.

Duke marrë parasysh se shumica e informacionit që tashmë dihet për marrëdhënien midis gjenomit njerëzor dhe virusit HIV vjen nga studimet e popullatave evropiane, studiuesit vendosën të zgjerojnë fushën e hetimit duke analizuar ADN-në e gati 4,000 njerëzve me origjinë afrikane që jetojnë me virusin HIV-1, lloji më i zakonshëm i këtij infeksioni në botë.

Nga të dhënat e mbledhura, rezultoi se ekziston një variant gjenetik që lidhet me nivele më të ulëta të virusit. Ky variant është lokalizuar në një rajon të kromozomit 1 që përmban gjenin CHD1L, i njohur për përfshirjen e tij në mekanizmat e riparimit të ADN-së: në fakt, ai shërben për të prodhuar një proteinë që ndihmon spiralen e dyfishtë të dëmtuar të shpaloset për të lehtësuar ndërhyrjet për "mirëmbajtjen".

Tani mbetet për t'u kuptuar se si CHD1L ndikon në ngarkesën virale. Duke qenë se virusi prek qelizat imune, studiuesit u përpoqën të analizonin se çfarë ndodh nëse gjeni CHD1L fiket në ADN-në e tyre. Rezultatet tregojnë se çaktivizimi i tij favorizon riprodhimin e virusit në makrofagë, por në mënyrë paradoksale jo në qelizat T, të cilat janë më të përfshira në replikimin viral.


Download Center

Principi e Pratica Clinica
Artikuj të shkëputur
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Urdhëra dhe Udhëzime
shkoni në download >>