Mjekësi e përgjithshme

kor82024

Covid-19. Miniproteinat kundër varianteve urgjente. Ja, studimi

Molekulat e reja peptidike (miniproteinat) janë në gjendje të frenojnë hyrjen e virusit në qeliza, duke ndryshuar "të dhënat" që ai përdor për të hyrë në to, sipas një studimi italian të publikuar në revistën Pharmaceuticals. Ai u krye përmes një platforme të zhvilluar gjatë Covid-19. "Përdorimi i peptideve, si për qëllim parandalues, ashtu edhe për qëllime terapeutike në luftën kundër Covid-19, përbën një qasje interesante që garanton efikasitet, veti specifike dhe tolerueshmëri", shprehen autorët.

Molekulat peptidike, jo aktive, mund të përdoren në mënyrë të shpejtë dhe të gjithanshme, si edhe në mbështetje të vaksinave. Nëpërmjet metodave llogaritëse, peptidet mund të optimizohen me shpejtësi dhe të synohen kundër varianteve të ndryshme të virusit me specifikë dhe saktësi. Disponueshmëria e kësaj platforme është thelbësore gjatë përgatitjeve për përballimin e pandemive të mundshme në të ardhshmen nga viruse patogjene, për shkak të saktësisë së peptideve në synimet biologjike të identifikuara si objektiva.

Ndihma e teknologjive novatore dhe bioinformative të integruara në platformë na lejon të përshpejtojmë identifikimin e molekulave të reja aktive kundër receptorëve virale, si peptidet e identifikuara në këtë studim, të cilat mund të bëhen barna të reja për terapinë anti-Sars-CoV-2. Teknologjia e përdorur është dinamike dhe fleksibël, e cila mund të përdoret edhe për të mbrojtur njerëzit me imunitet të dobët, veçanërisht të ndjeshëm ndaj veprimit të varianteve të reja virale, në pritje të prodhimit të vaksinave me efikasitet më të madh.

"Zakonisht, peptidet përdoren për modelimin e mjedisit bujtës në mënyra të ndryshme. Në këtë studim, ndryshohet proteina e hyrjes së virusit, Spike, me peptidet e projektuara në bazë të receptorëve të tyre qelizorë, me qëllim që të nxitet një interferim në ndërveprimet e virusit-receptor funksional, duke shkaktuar frenimin e hyrjes virale", përfundojnë autorët.


Download Center

Principi e Pratica Clinica
Artikuj të shkëputur
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Urdhëra dhe Udhëzime
shkoni në download >>