Vetëvrasje

qer142014

Një milion numri i adoleshentëve të vdekur në 2012ën

Tre shkaqet kryesore të vdekjeve të adoleshentëve të moshës 10-19 vjeç në botë janë: aksidentet automobilistike, infeksionet HIV/AIDS dhe vetëvrasjet, ndaërsa depresioni është shkaku kryesor i invaliditetit dhe sëmundshmërisë. Këtë na e thotë Organizata Botërore e Shëndetësisë
transparent

kor232014

Tentativa dhe mendime vetëvrasëse në sindromën Asperger

Të rriturit me Sindromi Asperger, çrregullim ky i spektrit autik ka të ngjarë që të kenë mendime vetëvrasjeje nëntë herë më të larta se sa popullata e përgjithshme.
transparent

kor252014

Të moshuarit me SPOK: numër i lartë demencash dhe degaradimi mendor

Të moshuarit me Sëmundje Ostruktive Pulmonare Kronike (SPOK) kanë një rrisk të rritur për të zhvilluar degradim mendor, kryesisht dëmtim të të menduarit pa humbje të dukshme të kujtesës, sugjeron një studim i ri. Ky reduktim i funksionit të trurit i quajtur “non-amnestic”...
transparent

sht22014

Eutanazia: katërfishohen udhëtimet në Zvicër

Zvicra është një destinacion gjithnjë e më popullore për ata persona me një sëmundje të rëndë që ka arritur në një stad të avancuar dhe që nuk lejon një jetë dinjitoze ose të paktën një jetë të cilën të kesh dëshirë ta jetosh, nëse duan të shmangin ndalimin e eutanazisë.
transparent

tet172018

Kontributi që jep dhimbja kronike në vendimin për vetëvrasje...

Një analizë e të dhënave të grumbulluara në një sistem raportimi me detaje mbi vdekjet e dhunshme në SHBA (Sistemi Kombëtar i Raportimit të Vdekjeve të Dhunshme: NVDRS) tregon se dhimbja kronike mund të ketë një...
transparent

mar222019

Burnout-i te mjekët. Fenomeni është në rritje. Ja, cilat janë specialitetet më të prekura

Rraskapitja, tashmë e emërtuar në mënyrë universale me emrin burnout, është gjithnjë e më e shpeshtë mes personelit shëndetësor dhe përgjigjet e një studimi të ri të organizuar nga Medscape, tregojnë se plot 44% e profesionistëve...
transparent

maj82019

Prindërit nuk janë gjithmonë në dijeni të mendimeve të fëmijëve për vetëvrasje

Gjysma e prindërve që kanë një fëmijë i cili ka menduar vetëvrasjen, nuk janë në dijeni të këtyre qëllimeve dhe tre të katërtat e prindërve nuk e dinë që fëmija i tyre mendon shpesh për vdekjen, sipas një studimi të publikuar...
transparent

dhj12020

COVID-19. Hidroksiklorokina. EMA konfirmon rreziqet për çrregullime psikiatrike

Agjencia Evropiane e Barnave: Një rishikim i të gjitha të dhënave në dispozicion konfirmoi një lidhje midis përdorimit të barnave që përmbajnë klorokinë ose hidroksiklorokinë dhe rrezikut të çrregullimeve psikiatrike...
transparent

dhj22021

Baza gjenetike e tentativave për vetëvrasje. Ja, cilët janë faktorët që luajnë rol

Një studim i publikuar në Biological Psychiatry ka identifikuar një zonë të gjenomit në kromozomin 7 që përmban variacione të ADN-së të cilat shtojnë rrezikun që dikush të tentojë vetëvrasjen. Studimi, i kryer nga...
transparent

dhj102021

Adoleshentët që përballen me dhunën. Sa efikase janë programet e parandalimit?

Sipas një studimi të botuar në Jama Pediatrics, programet parandaluese mund të jenë efektive në reduktimin e episodeve të dhunës fizike mes adoleshentëve. Nga ana tjetër, është e paqartë nëse programe të tilla prekin...
transparenttransparent
Download Center

Principi e Pratica Clinica
Artikuj të shkëputur
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Urdhëra dhe Udhëzime
shkoni në download >>