Aspirinë

nën122015

Acidi acetilsalicilik, gabohet shpesh me diagnozën për alergji

Rreth 1/3 e pacientëve kardiologjikë ambulatorë mund të shmangë në mënyrë të gabuar marrjen e acidit acetilsalicilik me bindjen se janë alergjikë ndaj barit. Po ashtu, në shumë raste informacioni i gabuar shkruhet në mënyrë eksplicite në kartelën klinike të pacientit.
transparent

mar42016

Aspirina në kirurgjinë koronarike: marrja pre-operatore ka të njëjtat risqe me placebon

Një trial ndërkombëtar i koordinuar nga kërkues të “Monash University” në Australi tregon se te pacientët që i janë nënshtruar kirurgjisë koronarike, administrimi pre-operator i aspirinës në krahasim me placebon nuk pakëson riskun e vdekshmërisë apo komplikacionet trombotike, por as nuk shton mundës
transparent

maj272016

Aspirina nuk e përmirëson prognozën e sindromës së distresit respirator akut

Në një studim të publikuar në “Jama”, Daryl Kor nga Mayo Clinic në Rocester (SHBA) dhe kolegët e tij kanë vlerësuar efikasitetin dhe sigurinë e administrimit të hershëm të aspirinës në parandalimin e sindromës së distresit respirator akut. “Në përgjithësi periudha mes shtrimit në spital dhe shfaqjes
transparent

qer12016

Acidi acetilsalicilik mbron nga kanceri i prostatës, roli i mjekut të familjes

Përdorimi i acidit acetil salicilik (ASA) me dozë të ulët (Lda, 75-100 mg/die) shoqërohet me një ulje të riskut për të zhvilluar tumor në prostatë me rreth 60%. Tezën e mbështet një studim i realizuar nga SIMG (Shoqata italiane e mjekëve të përgjithshëm dhe kurave primare), i publikuar në “Internati
transparent

qer72016

Qelizat staminale hemopoietike: gjurmohet për herë të parë jeta e tyre pas transplantit

Aktiviteti dhe mbijetesa e qelizave staminale hemopoietike pas transplantit te njeriu janë zbuluar për herë të parë në botë nga një studim i zhvilluar prej ekipit të institutit “San Raffaele Telethon” për terapinë gjenike (SR –Tiget) në bashkëpunim me GlaxoSmithKline (Gsk), për sindormën Wiskott
transparent

qer52017

Acidi acetilsalicilik në parandalim primar kardiovaskular dhe onkologjik, deklaratë e SIPREC

Është dokumenti i parë zyrtar i cili shpreh një opinion shkencor mbi përdorimin e acidit acetilsalicilik (Asa) në parandalimin primar të patologjive kardiovaskulare. Është një "position statement", i hartuar nga një panel ekspertësh të Shoqatës Italiane për Parandalimin Kardiovaskular (SIPREC).
transparent

tet172017

Ndërprerja e terapisë së përditshme me Asa rrit riskun për recidiva

Ndërprerja e trajtimit afatgjatë me Asa me doza të vogla mund të rrisë riskun për evente kardiovaskulare, shkruhet në një artikull të publikuar së fundi në “Circulation’ dhe financuar nga Universiteti i Uppsalas në Suedi dhe nga AtraZeneca.10 deri në 20% e të mbijetuarve nga një event ishemik akut e
transparent

nën142017

Asa në hepatitin B redukton riskun e hepatokarcinomës

Terapia me Asa asociohet me një risk të reduktuar për karcinomë hepatoqelizore (Hcc) që lidhet me virusin e hepatitit B (Hby) sipas një studimi të prezantuar në mbledhjen e Shoqatës Amerikane për Studimin e Sëmundjeve të Mëlçisë of Liver Diseases të zhvilluar mes 20 - 24 tetorit në Washington, DC
transparent

nën122019

Përdorimi i ticagrelorit te diabetikët; kur përfitimet kapërcejnë rreziqet

Shtimi i ticagrelorit në terapinë me aspirinë për të reduktuar rrezikun e ishemisë, te pacientët e prekur nga diabeti i tipit 2 dhe sëmundja koronarike e qëndrueshme, nuk është gjithnjë një opsion i vlefshëm. Dobitë, në fakt, nuk i kapërcejnë...
transparent

shk182020

Sëmundjet kardiovaskulare. A përfitojmë më nga aspirina në terma parandalues?

Sipas një artikulli të ri, të botuar në “Family Practice”, përhapja e statinave dhe skrinimi për kancer, mund të ketë reduktuar përfitimet e aspirinës në parandalimin parësor për sëmundjet kardiovaskulare dhe kancerin. Pothuajse...
transparenttransparent
Download Center

Principi e Pratica Clinica
Artikuj të shkëputur
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Urdhëra dhe Udhëzime
shkoni në download >>