Pediatri

nën222022

Celiakia. Incidencën te fëmijët e shtojnë faktorët mjedisorë

Incidenca e një diagnoze të re të celiakisë me fillimin në moshën 10-vjeçare duket se është në rritje dhe ndryshon gjerësisht sipas rajonit, duke përfshirë ndikimet e ndryshme mjedisore, gjenetike dhe epigjenetike në Shtetet e Bashkuara dhe në mbarë botën, sipas një raporti të ri të botuar në American Journal of Gastroenterology.

"Incidenca e vërtetë e celiakisë (CD) nuk mund të përcaktohet pa bërë një ekzaminim të gjithanshëm për sëmundjen, sepse shumë raste ndodhin pa një histori familjare ose simptoma klasike", thotë autori kryesor i studimit Edwin Liu nga Qendra për Sëmundjen e Celiakisë në Kolorado.

Për të kuptuar më mirë situatën, studimi Environmental Determinants of Diabetes in the Young (TEDDY) ndoqi në mënyrë prospektive fëmijët e lindur midis 2004 dhe 2010 në rrezik gjenetik për diabetin e tipit 1 dhe celiakinë, duke i monitoruar ata në 6 qendra klinike në 4 vende te ndryshme, për autoimunitetin celiak (CDA) dhe për të vlerësuar autoantitrupat kundër transglutaminazës së indeve (tTGA).

Popullata e studimit përmbante kombinime të ndryshme të DQ2.5 dhe DQ8.1, haplogjenotipet e antigjenit leukocit human (HLA) me rrezik më të lartë për CD-në. Nga shtatori 2004 deri në shkurt 2010, 8,676 fëmijë u regjistruan në studimin TEDDY dhe iu morën mostrat e gjakut me qellim ruajtjen e tyre çdo tre muaj deri në moshën 48 muajsh dhe të paktën çdo gjashtë muaj më pas.

Nga mosha dy vjeçare pjesëmarrësit u kontrolluan çdo vit për tTGA-në. CDA-ja, rezultati primar i studimit, u përcaktua si pozitiv në dy teste të njëpasnjëshme tTGA për të paktën tre muaj. Që nga korriku 2020, 6628 fëmijë të kualifikuar të tipit HLA me haplogjenotip DQ2.5, D8.1 ose të dyja u përfshinë në analizë. Periudha mesatare e ndjekjes ishte 11.5 vjet. Në përgjithësi, 580 fëmijë (9%) kishin një të afërm të shkallës së parë me diabet të tipit 1 dhe 317 fëmijë (5%) kishin një të afërm të shkallës së parë me celiaki.

Midis 6,628 fëmijëve, 1,299 (20%) plotësuan rezultatin e CDA-së dhe 529 (8%) plotësuan kriteret diagnostikuese të studimit për CD-në bazuar në biopsi ose nivele të ngritura të vazhdueshme tTGA-së. Mosha mesatare në CDA në të gjitha vendet ishte 41 muaj dhe shumica e fëmijëve ishin asimptomatikë. "Rreziku i CDA-së dhe CD-së ndryshonte ndjeshëm sipas haplogjenotipit dhe vendndodhjes klinike, por rreziku relativ sipas rajonit u ruajt pavarësisht nga haplogjenotipi", përfundojnë autorët.    

 

American Journal of Gastroenterology 2022. Doi: 10.14309/ajg.0000000000002056
http://doi.org/10.14309/ajg.0000000000002056

 


Download Center

Principi e Pratica Clinica
Artikuj të shkëputur
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Urdhëra dhe Udhëzime
shkoni në download >>