Kardiologji

gus52022

Ashpërsia e insuficiencës kardiake lidhet me mungesën e biodiversitetit të mikrobiomës intestinale

Një përmbledhje sistematike e rezultateve të kërkimeve gjenetike dhe farmakologjike, e nënshkruar nga studiuesit e Shkollës së Infermierisë dhe Shëndetit të Universitetit Georgetown dhe e botuar në Heart Failure Reviews, ka arritur në përfundimin se prania e insuficiencës kardiake tek individët me më pak biodiversitet në mikrobiomën intestinale ose me metabolitë të lartë të zorrëve shoqërohet me një numër më të madh të vizitave në spital dhe një rrezik më të lartë për vdekje.

"Mikrobioma intestinale është një ekosistem i ekuilibruar delikat i përbërë kryesisht nga baktere, viruse, kërpudha dhe protozoa. Mikrobioma mund të ndikojë në sëmundjet kardiovaskulare, që janë shkaku kryesor i vdekjeve në Shtetet e Bashkuara; insuficienca kardiake, e cili prek mbi gjashtë milionë amerikanë çdo vit, është shpesh faza e fundit e sëmundjes progresive kardiovaskulare", thotë Kelley Anderson, profesoreshë e asociuar e infermierisë në Georgetown dhe bashkautore e studimit, duke shpjeguar se për të diagnostikuar dhe menaxhuar insuficiencën kardiake autorët janë mbështetur në disa teste, por ende nuk dihet se si funksioni i dobët i zemrës ndikon në aktivitetin intestinal, duke përfshirë përthithjen e ushqimit dhe barnave.

Për të sqaruar temën, studiuesit analizuan 511 artikuj kërkimorë të botuar në periudhën 2014-2021 që lidhnin mikrobiomën me insuficiencën kardiake duke u fokusuar në 30 artikujt më të rëndësishëm. Vitet e fundit, teknologjia më e avancuar, veçanërisht mjetet që mund të ekzaminojnë nga afër rolet biologjike të ADN-së dhe ARN-së në trup, kanë dhënë informacion më të detajuar mbi marrëdhënien zorrë/zemër dhe studime të tilla kanë qenë me interes të veçantë.

"Nuk kemi qenë në gjendje të identifikojmë efektet e dietës në ndërveprimin ndërmjet mikrobiomës dhe sistemit kardiovaskular për shkak të mungesës së studimeve me të dhëna mjaftueshëm solide, por kemi vërejtur se ushqimi është një komponent i rëndësishëm i shëndetit të përgjithshëm kardiovaskular, prandaj ka mundësi për të eksploruar ndikimin e dietës në lidhje me mikrobiomën është një fushë premtuese për përpjekjet e ardhshme kërkimore", përfundon Andersoni.

 

Heart Failure Reviews 2022. Doi: 10.1007/s10741-022-10254-6
http://doi.org/10.1007/s10741-022-10254-6


Download Center

Principi e Pratica Clinica
Artikuj të shkëputur
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Urdhëra dhe Udhëzime
shkoni në download >>