Kardiologji

mar202023

Nefropatia kronike dhe sëmundjet kardiovaskulare

Një studim i botuar në "JAMA Cardiology" dhe i nënshkruar nga studiuesit e Qendrës Mjekësore të Bostonit (BMC), ka treguar se ekziston një lidhje midis dëmtimit renal akut dhe sëmundshmërisë dhe vdekshmërisë kardiovaskulare.

"Veshkat dhe zemra janë organe që flasin me njëri-tjetrin dhe ky studim hedh më shumë dritë mbi lidhjen që ekziston mes tyre", thotë bashkëautori Leo Buckley duke shpjeguar se lidhja midis sëmundjeve renale dhe rrezikut të sëmundjeve kardiovaskulare është hipotezuar edhe në të kaluarën nga disa studime të vogla të bazuara në masat tradicionale të sëmundjes renale, siç është shkalla e vlerësuar e filtrimit glomerular (eGFR), e cila përcakton mirë funksionimin e filtrit renal ose albuminurisë pas dëmtimit të parenkimës renale.

"Dihet se pacientët me insuficiencë renale janë më të rrezikuar nga vdekja për shkak të sëmundjeve kardioavaskulare dhe se pacientët kardiopatikë shpesh vuajnë nga mosfunksionimi renal", shkruajnë studiuesit, të cilët për të sqaruar më tej këtë situatë analizuan mostrat e indeve të arkivuara në Boston Kidney Biopsy Cohort, Massachusetts General, Brigham and Women's Hospital, dhe Beth Israel Deaconess Medical Center.

Dy patologë, të pavetëdijshëm për diagnozën origjinale të biopsisë, vlerësuan anomalitë e veshkave që arritën të shihnin nën mikroskop. Këto rezultate u ndërthurën më pas me diagnozën e SKK-së dhe ngjarjet kardiovaskulare të mbledhura në mënyrë retrospektive nga të dhënat mjekësore spitalore dhe ambulatore.

"Në pak më shumë se 5 vjet ndjekje, u shfaqën dy anomali anatomike renale: akumulimi i substancave në mesangiumin e njësisë së filtrimit të veshkave (zgjerimi mesangial) dhe trashja e mureve të enëve të vogla (skleroza arteriolare), të dyja të lidhura me një rrezik në rritje për sëmundje kardiovaskulare. Përveç kësaj, njerëzit e diagnostikuar me sëmundje renale të shkaktuar nga sëmundjet vaskulare ose ato diabetike ose me ashpërsi më të madhe të dëmtimit kronik renal kishin një rrezik të rritur për sëmundje kardiovaskulare", shkruajnë autorët.

"Nevojiten studimet të tjera në të ardhmen si për të hetuar lidhjen veshka-zemër që shkaktojnë zgjerimin mesangial dhe sklerozën arteriolare, dhe për të kuptuar nëse lezionet renale mund të jenë objekt i trajtimeve që synojnë reduktimin e rrezikut kardiovaskular", përfundon Buckley.

 

JAMA Cardiology 2023. Doi: 10.1001/jamacardio.2023.0056
http://doi.org/10.1001/jamacardio.2023.0056


Download Center

Principi e Pratica Clinica
Artikuj të shkëputur
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Urdhëra dhe Udhëzime
shkoni në download >>