Diabetologji

sht242021

Diabeti. Si të klasifikohet rreziku te njerëzit me prediabet ose sëmundje të deklaruar

Me kalimin e viteve, mënyra e përballimit të disa sëmundjeve të caktuara është bërë disi "universale", domethënë, e zbatueshme për të gjithë pacientët. Mendoni për shembull algoritmet për ekzaminimin e kancerit ose vaksinimet. Sidoqoftë, e njëjta qasje mund të mos zbatohet për të gjithë. Këto janë temat në qendër të një reflektimi nga Richard M. Plotzker, endokrinolog (tani, në pension) në Spitalin Mercy në Filadelfia, botuar në Medscape.

Në qendër të diskutimit, në këtë rast, qëndron diabeti. Eksperti citon në veçanti dy studime të publikuara në fillim të vitit 2021, në të cilat sugjerohen mënyra për të klasifikuar më mirë rrezikun, në një rast te njerëzit me prediabet dhe në tjetrin, te pacientët me diabet të deklaruar. Në studimin e parë, të botuar në JAMA Internal Medicine, u shqyrtua një grup prej më shumë se 3,400 individësh pa diabet që merrnin pjesë në Atherosclerosis Risk in Communities Study, me moshë mesatare rreth 75 vjeç. Autorët vunë re se prevalenca e prediabetit ishte e lartë dhe varej nga përkufizimi i përdorur. Sidoqoftë, 73% kishin prediabet sipas një prej dy kritereve: niveli i hemoglobinës së glikuar (HbA1) midis 5.7% deri 6.4%, ose një nivel i ndryshuar i glukozës në gjak esëll (IFG) prej 100-125 mg/dl. Në 6 vitet e ndjekjes, mes prediabetikëve sipas kriterit HbA1 dhe atyre sipas IFG-së, përkatësisht 9% dhe 8% zhvilluan diabet, 13% dhe 44% u kthyen në normoglicemikë dhe 19% dhe 16%, vdiqën. Këto gjetje sugjerojnë se prediabeti nuk është një entitet i fortë diagnostikues te njerëzit e moshuar. Në artikullin e dytë, i cili u shfaq në The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, të dhënat u mblodhën nga gati 1,300 diabetikë që morën pjesë në dy studime të etnive të ndryshme në Amerikë (Azia Jugore, të bardhët jo-spanjollë, kinezët, afrikano-amerikanët, hispanikët). Janë identifikuar pesë nëngrupe: me moshë më të madhe në shfaqjen e diabetit (43%), ose më të rinj (para 30 vjetësh, 1%), me hiperglicemi të rëndë (26%), me obezitet të rëndë (20%) dhe që kishin nevojë për insulinë (9%). Nëngrupi në të cilin u caktuan pacientët ishte kryesisht ai me moshë më të madhe në fillimin e sëmundjes, me përjashtim të pacientëve me origjinë nga Jugu i Azisë, ndër të cilët ishte më i pranishëm nëngrupi me hiperglicemi të rëndë.

"Rreziku i komplikacioneve renale dhe sëmundjes koronare subklinike ndryshonte sipas nëngrupit të diabetit dhe, veçmas, sipas racës/etnisë", përmbledhin studiuesit. "Nga të dhënat mbi prediabetin, ne mund t'i sigurojmë pacientët tanë më të vjetër se nivelet e tyre kufitare të glukozës nuk janë ende një sëmundje dhe kanë më shumë gjasa të përmirësohen spontanisht sesa të përparojnë drejt diabetit të sigurt. Për ata me diabet të deklaruar, studimi etnik është më pak sigurues dhe gjithashtu rrezikon të propozojë stereotipe të pasakta", shkruan autori i artikullit në Medscape.


JAMA Intern Med 2021. Doi: 10.1001/jamainternmed.2020.8774
https://doi.org/10.1001/jamainternmed.2020.8774

The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism 2021. Doi: 10.1210/clinem/dgaa962
https://doi.org/10.1210/clinem/dgaa962

Medscape
https://www.medscape.com/viewarticle/957157 


Download Center

Principi e Pratica Clinica
Artikuj të shkëputur
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Urdhëra dhe Udhëzime
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Projektligje dhe Ligje
shkoni në download >>