Diabetologji

qer212023

Një algoritëm i ri mund të parashikojë komplikimet renale që shkakton DM2

Një artikull i botuar në "Nature Communications" dhe i nënshkruar nga studiuesit e Universitetit të Hong Kongut (CUHK) dhe Sanford Burnham Prebys, një institucion i pavarur dhe jofitimprurës kërkimor biomjekësor amerikan, propozon një algoritëm të aftë për të parashikuar nëse një person me diabet të tipit 2 mund të zhvillojë komplikime renale.

"Ky studim përmbledh njohuritë e diagnostikimit parashikues dhe tregon se kombinimi i të dhënave klinike dhe teknologjisë së avancuar bën të mundur zhvillimin e modeleve kompjuterike që ndihmojnë në përshtatjen e trajtimit të diabetit të tipit 2 në mënyrë që të mund të parandalohen sëmundjet renale", thotë bashkautori Kevin Yip, duke shpjeguar se algoritmi i ri varet nga matja e proceseve të metilimit të ADN-së, të cilat shprehin ndryshimet që ndodhin në kodin gjenetik, për shembull, kur disa gjene janë ndezur dhe/ose fikur, dhe cilat prej tyre mund të maten lehtësisht përmes analizave të gjakut. "Modeli ynë mund të përdorë shënjuesit e metilimit të matur në një mostër gjaku për të parashikuar funksionin renal aktual dhe mënyrën se si do të funksionojnë ato në të ardhmen, që do të thotë se mund të zbatohet lehtësisht së bashku me metodat aktuale për të vlerësuar rrezikun për sëmundjet renale", vazhdon studiuesi, i cili bashkë me kolegët zhvilluan algoritmin duke përdorur të dhëna nga mbi 1200 pacientë me diabet të tipit 2 të regjistruar në regjistrin e diabetit të Hong Kongut, duke testuar gjithashtu modelin edhe në një grup prej 326 amerikanësh vendas me diabet të tipit 2, gjë që ndihmoi në sigurimin e aftësisë së tij parashikuese në popullata të ndryshme.

"Ky studim nxorri në pah dobinë e regjistrit të diabetit të Hong Kongut dhe potencialin e tij të rëndësishëm për të nxitur kërkime të mëtejshme për të përmirësuar të kuptuarit e diabetit dhe komplikimeve të tij", thotë bashkëautorja Juliana Chan, e cila themeloi regjistrin e diabetit në Hong Kong më shumë se njëzet vjet më parë. Yip, Chan dhe kolegët tani po punojnë për të përmirësuar algoritmin e tyre, në përpjekje për të përmirësuar aftësitë e tij parashikuese për ndërlikimet e tjera të diabetit.

 

Nature Communications 2023. Doi: 10.1038/s41467-023-37837-7
http://doi.org/10.1038/s41467-023-37837-7


Download Center

Principi e Pratica Clinica
Artikuj të shkëputur
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Urdhëra dhe Udhëzime
shkoni në download >>