Diabetologji

shk82023

Diabeti 1 te të rriturit. Zbulohet një lidhje mes vetëstigmatizimit dhe hemoglobinës së glikuar

Individët me gjendje mjekësore kronike mund të stigmatizojnë veten, mund të kenë reagime emotive negative ose sjellje akuzuese ndaj vetes për shkak të gjendjes së tyre shëndetësore. Në një studim të ri, të publikuar së fundi, studiuesit japonezë kanë gjetur një lidhje midis vetëstigmatizimit dhe hemoglobinës së glikuar (HbA1c) te të rriturit me diabet të tipit 1.

Studimi transversal monocentrik u krye në një klinikë të Tokios dhe përfshiu 109 të rritur me diabet të tipit 1 mbi 18 vjeç. Pjesëmarrësve iu kërkua të plotësonin pyetësorët që gjeneronin pikë në nëntë artikuj të versionit japonez të shkallës së vetëstigmatizimit. Pas përshtatjes për moshën, gjininë, statusin profesional, indeksin e masës trupore, kohëzgjatjen e diabetit dhe sekretimin e insulinës, u vu re një lidhje të rëndësishme pozitive midis vetë-stigmës dhe HbA1c. 

Trajtimi i vetëstigmatizimit te njerëzit me diabet të tipit 1 mund të jetë po aq thelbësor sa matja e HbA1c për të optimizuar rezultatin e glicemisë, sipas autorëve. Ata gjithashtu theksojnë se pavarësisht nga zbulimi i një lidhjeje midis vetëstigmatizimit dhe HbA1c është i rëndësishëm, nevojiten më shumë kërkime gjatësore për të përcaktuar nëse vetëstigmatizimi mund të çojë në HbA1c jo optimale. 

Ky hulumtim, siç raportohet nga vetë autorët, ka kufizime të rëndësishme: duke pasur parasysh natyrën transversale të studimit, nuk është vërtetuar një lidhje shkakësore midis vetëstigmatizimit dhe HbA1c; duke qenë një studim monocentrik, vlefshmëria e tij e jashtme është e kufizuar; versioni japonez i shkallës së vetëstigmatizimit së përdorur i referohet diabetit të tipit 2, kështu që përgjithësimi i tij ndaj diabetit të tipit 1 është i pjesshëm; nuk u krye një vlerësim i stigmës me përvojë dhe të perceptuar, pasi shkallët për këtë masë nuk janë të disponueshme në japonisht; studimi është kryer gjatë pandemisë Covid-19 e cila mund të ketë ndikuar në vlerat e glukozës në glicemisë.

 

J Diabetes Investig, 2023 Jan 25. doi: 10.1111/jdi.13963. [Epub ahead of print] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36695022/


Download Center

Principi e Pratica Clinica
Artikuj të shkëputur
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Urdhëra dhe Udhëzime
shkoni në download >>