Diabetologji

mar102023

Metformina pengon plakjen dhe ul vdekshmërinë

Metformina, një medikament që përdoret gjerësisht në trajtimin e diabetit të tipit 2, ka treguar në mënyrë të përsëritur se pengon plakjen në modelet paraklinike dhe shoqërohet me vdekshmëri më të ulët te njerëzit.

Megjithatë, ende nuk është kuptuar mirë se si metformina mund të rrisë jetëgjatësinë nga një këndvështrim biologjik.

Në një studim të publikuar së fundi, një grup studiuesish nga universitete të ndryshme amerikane hodhën hipotezën se mekanizmi i mundshëm i veprimit të metforminës në lidhje me jetëgjatësinë është për shkak të modifikimeve epigjenetike. "Për të testuar hipotezën tonë, ne kryem një analizë post hoc të të dhënave të disponueshme të metilimit të ADN-së në të gjithë gjenomin, të marra nga gjaku i plotë i mbledhur nga pacientët e hospitalizuar me dhe pa histori të përdorimit të metforminës", shpjegojnë studiuesit.

Studiuesit vlerësuan profilin e metilimit në 171 pacientë (seria e parë) dhe 63 pacientë diabetikë (seria e dytë) dhe krahasuan shkallët e metilimit të ADN-së midis përdoruesve të metforminës dhe atyre që nuk e përdornin.
Analiza nga Enciklopedia e Gjeneve dhe Gjenomit të Kiotos (Kegg) tregoi rrugë të rëndësishme për mekanizmin e veprimit të metforminës, të tilla si jetëgjatësia, dhe kinazat e proteinave të aktivizuara nga Amp (Ampk) dhe rrugët inflamatore, si dhe faktori i induktueshëm nga hipoksia (Hif-1a).

"Ky studim mund të sqarojë rolin e mundshëm të metforminës në jetëgjatësinë e individëve përmes modifikimeve epigjenetike dhe mekanizmave të tjerë të mundshëm të veprimit", përfundojnë autorët.

 

Aging (Albany NY), 2023; 15:601-16. doi: 10.18632/aging.204498.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36734879/


Download Center

Principi e Pratica Clinica
Artikuj të shkëputur
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Urdhëra dhe Udhëzime
shkoni në download >>