Focus

gus42022

Dhurimi i gjakut. Gjinia e dhuruesit nuk ndikon në mbijetesën e marrësit

Sipas një studimi të publikuar në JAMA Internal Medicine, gjinia dhe statusi i mëparshëm i shtatzënisë te donatoret femra nuk ndikojnë në mbijetesën e pacientëve që marrin transfuzione të qelizave të kuqe të gjakut. "Studimet që tregojnë se si gjinia e donatorëve ndikon në mbijetesën e marrësit pas transfuzionit të qelizave të kuqe të gjakut kanë çuar në rezultate kontradiktore. Në fakt, disa studime kanë treguar vdekshmëri më të lartë te pacientët që kanë marrë qeliza të kuqe të gjakut nga gratë, te burrat që kanë marrë qeliza të kuqe të gjakut nga gratë shtatzëna ose në transfuzione midis njerëzve të gjinive të ndryshme. Edhe pse të tjerët nuk kanë raportuar të tilla korrelacione", shpjegon autori kryesor i studimit Jingcheng Zhao, nga Instituti Karolinska në Stokholm, Suedi.

Për të kuptuar se si gjinia e dhuruesit dhe statusi i shtatzënisë së mëparshme mund të ndikojnë në mbijetesën e marrësit brenda dy viteve nga transfuzioni, studiuesit studiuan të dhënat nga më shumë se 370,000 pacientë në Suedi, të cilët kishin marrë transfuzion të qelizave të kuqe të gjakut për herë të parë në periudhën 2010-2018. Ekspertët vlerësuan gjithashtu se si rreziku i nevojës për transfuzione të shumëfishta ndryshonte ndërmjet pacientëve që merrnin qeliza të kuqe të gjakut nga donatorë burra dhe gra. Kjo për shkak se gjaku i grave përmban mesatarisht më pak hemoglobinë sesa gjaku i burrave, që do të thotë se mund të nevojiten më shumë transfuzione për të marrë nivelin e dëshiruar te një marrës.

Analiza e të dhënave tregoi se vlera mesatare e hemoglobinës ishte më e ulët te donatoret gra (135 g/l) sesa te burrat (149 g/l) dhe se pacientët që merrnin gjak nga një grua kishin një rrezik 12% më të lartë për të pasur nevojë për një transfuzion tjetër brenda 24 orëve krahasuar me rastet kur dhuruesi ishte burrë. Megjithatë, ky ndryshim u zhduk kur analiza u rregullua sipas niveleve të hemoglobinës së donatorëve. "Dallimet në nivelet e hemoglobinës janë një burim gabimi që studimet e mëparshme nuk e kanë marrë parasysh dhe që mund të shpjegojnë rezultatet kontradiktore që janë vërejtur më herët", thonë autorët. Në fakt, kur u morën parasysh nivelet më të ulëta të hemoglobinës në gjakun e grave, nuk kishte asnjë ndryshim në mbijetesë ndërmjet pacientëve që kishin marrë transfuzion gjaku nga gratë krahasuar me ata që e kishin marrë nga burrat, pavarësisht nga gjinia, mosha dhe numri i shtatzënive të dhurueseve.

 

JAMA Internal Medicine 2022. Doi: 10.1001/jamainternmed.2022.2115
http://doi.org/10.1001/jamainternmed.2022.2115


Download Center

Principi e Pratica Clinica
Artikuj të shkëputur
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Urdhëra dhe Udhëzime
shkoni në download >>