gjak

qer112014

Avantazhet e qelizave staminale në kardiopatët kronik

Sipas një rishikimi të kryer nga Cochrane, infuzioni autolog i qelizave staminale të palcës së kockave, përmirëson fraksionin e ejeksionit të ventrikulit të majtë në pacientët me kardiopati ishemike dhe në ata me insuficience kongjestive kronike. Këtë e shpjegon Sheila Fisher e Systematic Review
transparent

qer202014

14 Qershori, Dita Botërore e Dhurimit Vullnetar të Gjakut

Dita Botërore e Dhurimit Vullnetar të Gjakut është një ditë që i kushtohet ndërgjegjësimit të popullatës për të pasur sa më shumë dhurues vullnetarë të gjakut si dhe shpreh mirënjohjen për sakrificën që ata bëjnë. Kjo ditë mbahet çdo vit në 14 qershor, duke filluar nga viti 2004.
transparent

tet262015

Trombolitikët në embolinë pulmonare: risqet dhe përfitimet

Në një meta-analizë të publikuar në "JAMA" me të dhëna nga 16 studime të kryera përgjatë 45 viteve, tromboliza në pacientët me emboli pulmonare lidhet me uljen e numrit të vdekjeve, por edhe me rritjen e rasteve të hemorragjisë spontane dhe asaj intrakaraniale.
transparent

gus232014

Defekti i tubit neural: vlerësohet niveli i folateve në gjakë

Matja e përqëndrimit të folate në qelizat e kuqe të gjakut mund të ndihmojë për të parandaluar defektet e tubit neural në lindje. Të dhënat vijnë nga një studim i publikuar në British Medical Journal...
transparent

gus232014

Infeksionet nozokomiale në fëmijët me dëmtime të rënda

Suprimimi i sistemit imunitar i lidhur me trauma ose dëmtime të rënda rrit rrezikun e infeksioneve nozokomiale tek fëmijët.
transparent

sht172014

Kombinimi i co-peptinës me troponinën zvogëlon hospitalizimin

Një studim multicentrikë i publikuar në European Heart Journal tregon se përdorimi i troponinës dhe co-peptinës në pacientët me Sindromë Koronare Akute të cilët largohen herët nga departamentet e urgjencës, ul rriskun për infarkt. Co-peptina, pjesë e pro-hormonit vasopresinë, është një shënues i...
transparent

mar252015

Studimi “Navigator”: ushtrimet e rregullta fizike ulin me 10% rezikun kardiovaskular

Për parandalimin e rreziqeve kardiovaskulare, ushtrimet e rregullta fizika janë më efikasë se farmakoterapia. Ky është një nga përfundimet më domethënëse të cilët dolën nga kongresi “Të njohësh dhe të kurosh zemrën 2015” (Conoscere e curare il cuore 2015) i organizuar çdo vit nga “Qëndra për ...
transparent

pri282015

Udhëzimet e reja amerikane mbi hipertensionin tek kardiopatikët

Tre grupe eksperte të “American heart association” e “American college of cardiology” dhe “American society of hypertension” kanë azhornuar tek “Journal of the american college of cardiology” udhëzimet mbi vlerat e presionit të gjakut tek pacientët me sëmundje koronarike (Cad), duke këshilluar që të
transparent

maj112015

Sodiumi dhe potasi kanë efekte të ndryshme mbi presionin e gjakut tek adoleshentët.

Sipas një studimi të publikuar tek “JAMA Pediatrics” tre ose më shumë gramë kripe në ditë nuk kanë efekte negative tek adoleshentët ndërsa 2.400mg ditore prej potasi kanë një efekt ipotensiv në fund të adoleshencës. Komuniteti shkencor mendon prej kohësh se pjesa më e madhe e personave në SHBA ...
transparent

maj222015

Iktusi hemorragjik gjatë ushtrimeve fizike, shkaku: beta-metilendietilamina

Prania e beta-metilendietilamina (Bmpea) në një integrator ushqimor, me shumë gjasa ka shkaktuar një iktus hemorragjik në një grua të shëndetshme, kjo sipas një studimi të publikuar te “Annals of internal medicine”. “Ngjarja është shfaqur pak pasi pacientja kishte filluar ushtrimet fizike-, thotë ..
transparenttransparent
Download Center

Principi e Pratica Clinica
Artikuj të shkëputur
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Urdhëra dhe Udhëzime
shkoni në download >>