Focus

sht282023

Proteina e lidhur me jetëgjatësinë mbron nga ataku kardiak

Sipas një studimi të botuar në "Cell Death and Disease" dhe të drejtuar nga Monica Cattaneo nga IRCCS MultiMedica në Milano, ekziston një proteinë e lidhur me jetëgjatësinë që mund të ndihmojë zemrën duke e bërë atë më rezistente në rast të një ataku kardiak.

Një variant gjenetik i gjenit BPIFB4 që është shumë i përhapur në mesin e njëqindvjeçarëve, i cili për këtë arsye është quajtur Lav (Longevity Associated Variant), duket se ka një veprim të drejtpërdrejtë te kardiomiocitet, duke i bërë ato më efikase dhe më pak të prekshme ndaj efekteve të një ataku në zemër. Në fazën e parë të studimit, autorët analizuan mostrat e plazmës së rreth 500 pacientëve 59-76 vjeç të cilët kishin pësuar një atak në zemër dhe vunë re se pacientët me sëmundje koronare të rëndë kishin nivelet më të ulëta të kësaj proteine qarkulluese.

Më pas ata shtuan proteinën në kulturën qelizore, duke e konfirmuar korrelacionin: "Proteina, e shtuar në kulturën qelizore, i jep kardiomiocitit një forcë më të madhe tkurrjeje dhe rrit frekuencën e rrahjes së tij", shpjegon Cattaneo.

"Proteina Lav-Bpifb4 e ka dëshmuar efektivitetin e saj në modelet e kafshëve në të gjitha studimet që kemi kryer vitet e fundit: në parandalimin e aterosklerozës, plakjes vaskulare, komplikacioneve diabetike dhe në rinovimin e sistemit imunologjik dhe kardiak. Sot shtohet mbrojtja nga ataku në zemër. Këto rezultate ofrojnë një bazë solide logjike dhe një provë koncepti për trajtimin e CAD me gjenin/proteinën BPIFB4 të jetëgjatësisë", përfundon bashkautorja Annibale Puca.

 

Cell Death & Disease volume 14, Article number: 523 (2023)
https://doi.org/10.1038/s41419-023-06011-8


Download Center

Principi e Pratica Clinica
Artikuj të shkëputur
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Urdhëra dhe Udhëzime
shkoni në download >>