Gjinekologji

sht132021

Aknet në moshë të rritur. Nuk është e lehtë të bashkëjetohet me to

Sipas një studimi cilësor të botuar në "JAMA Dermatology", gratë e rritura me akne kanë shqetësime të mëdha për pamjen e tyre dhe përjetojnë pasoja mendore dhe emocionale, si dhe ndërprerjen e punës dhe jetës personale. "Ndonëse aknet shpesh shihen si një sëmundje e adoleshencës, më shumë se 50% e grave i përjetojnë ato në të 20-at dhe më shumë se 35%, në të 30-at", shpjegojnë studiuesit.

Kështu, studimi është kryer me qëllimin për të kuptuar përvojën e jetuar me aknen dhe trajtimin e saj në një grup grash të rritura. Gjithsej, 50 gra të moshës 18 deri në 40 vjeçe (mosha mesatare, 28 vjeçe) me akne mesatare/të rënda, të rekrutuara nga Sistemi Shëndetësor i Universitetit të Pensilvanisë dhe një mjek privat, u intervistuan në periudhën gusht 2019-dhjetor 2020. Intervistat konsistuan në 2 metoda të mbledhjes së të dhënave cilësore, një fazë e parë e "listimit të lirë" dhe një e dytë me intervista të hapura, gjysmë të strukturuara.

Kështu, gratë kanë përshkruar shqetësimet për pamjen e tyre, që ndikuan në jetën e tyre shoqërore, profesionale dhe personale. Në studim janë raportuar shpesh depresion, ankth dhe izolim social. Si sukses të trajtimit, gratë përshkruanin se kishin lëkurë të pastër me kalimin e kohës ose se kishin një numër të menaxhueshëm të shenjave të akneve. "Shumë gra kanë përshkruar zhgënjimin në gjetjen e një dermatologu me të cilin ndihen rehat dhe identifikimin e trajtimeve efektive për aknet", përmbledhin studiuesit.
"Përkundrazi, ato që mendonin se dermatologu i tyre dëgjoi problemet e tyre dhe përshtatën planin e tyre të trajtimit, raportuan nivele më të larta të kënaqësisë", vazhdojnë ata. Në fund të fundit, do të nevojiten studime për të kuptuar qasjet optimale të trajtimit për gratë me akne, në mënyrë që rezultatet në këtë popullatë të mund të përmirësohen.


JAMA Dermatol 2021. Doi: 10.1001/jamadermatol.2021.2185.
https://doi.org/10.1001/jamadermatol.2021.2185 


Download Center

Principi e Pratica Clinica
Artikuj të shkëputur
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Urdhëra dhe Udhëzime
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Projektligje dhe Ligje
shkoni në download >>