Mjekësi e përgjithshme

maj282021

Pas Covid-it, një në shtatë njerëz zhvillon një sëmundje të re. Studimi

14% e të rriturve të prekur nga Covid-19 kanë zhvilluar të paktën një patologji të re që kërkonte kujdes mjekësor gjatë fazës post-akute të sëmundjes, sipas një studimi të botuar në "British Medical Journal". "Studime të vogla sugjerojnë që disa të mbijetuar zhvillojnë sëmundje afatshkurtra dhe afatgjata. Por, disa punime kanë ekzaminuar rrezikun e tepërt të gjendjeve të reja klinike për shkak të infeksionit nga coronavirusi pas periudhës fillestare të rimëkëmbjes", tha Sarah Daugherty, e Grupit të UnitedHealth, Minneapolis, autore kryesore e punimit.

Për të mbushur këtë boshllëk, studiuesit identifikuan 266,586 të rritur (18-65 vjeç) të cilët u diagnostikuan me infeksion Covid-19 nga 1 janari deri më 31 tetor 2020 dhe kontrolluan nëse këta individë ishin diagnostikuar me të paktën një nga 50 patologjitë deri në gjashtë muaj pas infeksionit fillestar. Individët u përputhën me tre grupe krahasimi pa infeksion Covid-19, njëri prej të cilëve u diagnostikua me infeksione të tjera virale të rrugëve të poshtme respiratore. Analiza e të dhënave tregoi se një në shtatë të rritur të infektuar me Covid-19 kishte të paktën një sëmundje të re pas fazës akute, një përqindje më e madhe se 5%, krahasuar me grupet pa sëmundje dhe 1.65% krahasuar me individët e diagnostikuar me sëmundje virale të traktit të poshtëm respirator. Rreziku për të zhvilluar sëmundje të caktuara në katër muajt pas fazës akute të infeksionit, duke përfshirë insuficiencën respiratore, problemet e ritmit të zemrës, amnezinë, diabetin, ankthin dhe lodhjen, ishte më i lartë në grupin Covid-19 sesa në të trija grupet. Për më tepër, megjithëse rreziku i përgjithshëm absolut ishte i vogël, ai mbeti i qëndrueshëm deri në gjashtë muaj pas infeksionit fillestar. Rreziku u rrit me moshën, sëmundjet e mëparshme dhe shtrimin në spital për Covid-19, por të rriturit e rinj, njerëzit pa sëmundje bashkëshoqëruese dhe ata që u menaxhuan në shtëpi ishin gjithashtu në rrezik për patologji të reja disa muaj pas infektimit.

"Ndonëse ky është një studim vëzhgues dhe nuk jep mundësi për të gjetur një shkak, është e rëndësishme të merret parasysh kjo, pasi numri i njerëzve të infektuar me coronavirus në të gjithë botën vazhdon të rritet dhe kështu do të rritet edhe numri i të mbijetuarve me pasojat e mundshme", përfundojnë autorët. Në një editorial të lidhur, Elaine Maxwell i Institutit Kombëtar për Kërkime Shëndetësore shkruan se ndërsa është shumë herët të parashikohet se sa kohë do të vazhdojnë pasojat klinike pas Covid-19, këto simptoma krijojnë qartësisht një barrë personale serioze për shumë njerëz dhe do të jetë e nevojshme të gjendet një mënyrë për të trajtuar situata të tilla.

 

BMJ 2021. Doi: 10.1136/bmj.n1098
https://www.bmj.com/content/373/bmj.n1098

BMJ 2021. Doi: 10.1136/bmj.n1173
https://www.bmj.com/content/373/bmj.n1173 


Download Center

Principi e Pratica Clinica
Artikuj të shkëputur
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Urdhëra dhe Udhëzime
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Projektligje dhe Ligje
shkoni në download >>