pankreas

kor142014

Përdorimi i zgjatur i aspirinës ul rriskun për Ca pankreasi

Sa më e gjatë të jetë përdorimi i acidit acetilsalicilik (ASA) në doza të ulëta, aq më i ulët rreziku nga kanceri pankreatik, sipas një studimi rast-kontrolli të koordinuar nga Harvey A. Risch, një epidemiolog në Yale School of Public Health në New Haven (Connecticut, USA).
transparent

gus92014

Në kirurgji, kripa hipertonike zvogëlon frekuencën e komplikimeve

Ruajtja e një hidratimi të përshtatshëm venoz me solucion kripe (salinë, NaCl 7% ose NaCl 3%) është thelbësore në ndërhyrjet kirurgjikale, por mënyra në të cilën vendoset ekuilibri hidrosalin duket se ka një ndikim të madh në shërimin e pacientit.
transparent

tet312014

Studim i UCB: nga qelizat staminale pluripotenciale do të prodhohen qelizat beta të pankreasit

University of British Columbia (UCB) në Vankuver (Kanada) - në bashkëpunim me partnerët industrialë të bioteknologjisë - ka zhvilluar një procedurë in vitro që mund të konvertojë qelizat staminale pluripotenciale të njeriut në qeliza insulinë-prodhuese.
transparent

mar52015

Tek të moshuarit një konsumim normal i kripës nuk është i rrezikshëm për shëndetin

Të moshuarve që pëlqejnë ushqimet e kripura me siguri ka për tu pëlqyer një studim i publikuar kohët e fundit tek Jama (internal medicine) nga i cili rrezulton se konsumimi i sodiumit nuk bashkangjitet me një rritje të vdekshmërisë ose të rrezikut për sëmundje kardiovaskulare dhe dështim të zemrës .
transparent

nën192018

Kanceri i pankreasit. Mbipesha gjatë adoleshencës mund të katërfishojë rrezikun

Kanceri i pankreasit është shkaku i gjashtë më i shpeshtë i vdekjeve për shkak të kancerit në botë dhe shumë studime e kanë lidhur obezitetin e të rriturve me një shtim të rrezikut për fillimin e kësaj sëmundjeje. Ne donim të...
transparent

tet282021

Diabeti 2. Gjendet burimi i ri për identifikimin e më shumë objektivave terapeutikë

Në një studim të botuar në Cell Reports, një ekip studiuesish ka prezantuar një bazë të dhënash të quajtur TIGER (Translational human pancreatic Islet Genotype tissue-Expression Resource), një burim i plotë...
transparent

jan52022

Tumori i pankreasit. Një sërë simptomash mund të ndihmojnë për diagnostikimin e hershëm

Në një studim të ri të botuar në British Journal of General Practice, grupi i punës i Weiqi Liao-s në Universitetin e Oksfordit, Britani e Madhe, ka identifikuar një sërë simptomash të lidhura me kancerin e pankreasit...
transparent

tet102022

Yndyra në pankreas dhe mëlçi mund të shkaktojë probleme me diabetin

Sipas një studimi të paraqitur në takimin vjetor të Shoqatës Evropiane për Studimin e Diabetit (EASD) në Stokholm, çdo person ka një prag personal yndyre, i cili, nëse...
transparent

jan262023

Pankreatiti. Pas operacionit është e nevojshme mbështetja psikosociale

Sipas një studimi të ri të paraqitur në takimin vjetor të Southern Surgical Association në Florida dhe të botuar në "American College of Surgeons (JACS)", rreth dy të tretat...
transparent

maj82023

Qelizat beta të pankreasit. Zbulohen dy nëntipa me funksione dhe karakteristika të ndryshme

Një artikull i botuar në “Cell Metabolism” tregon se ekzistojnë dy nëntipa të dallueshëm të qelizave beta që prodhojnë insulinë, të cilët me karakteristikat e veta...
transparenttransparent
Download Center

Principi e Pratica Clinica
Artikuj të shkëputur
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Urdhëra dhe Udhëzime
shkoni në download >>