sëmundje të rralla

jan122018

FDA: Të shpejtohet me barnat për sëmundjen e Gaucherit dhe të tjera sëmundje të rralla pediatrike

Administrata Amerikane e Ushqimit dhe e Barnave ka publikuar muajin e fundit draftin e një dokumenti drejtuar ndërmarrjeve që mund të ndikojnë në përshpejtimin e zhvillimit të barnave për kurimin e sëmundjeve të rralla pediatrike. “Në këto udhëzime propozohet të hiqet kushti...
transparent

mar162020

Serialet televizive sensibilizojnë publikun mbi sëmundjet e rralla

Programet televizive që gëzojnë një popullaritet të veçantë, mund të rrisin interesin e publikut për sëmundje të rralla, siç është rasti i serialit të Netflix “Gjëra të çuditshme” (“Stranger Things”) për displazinë kleidokraniale...
transparent

shk272023

28 shkurti 2023, i pesëmbëdhjeti vit kur ngrihet zëri për Sëmundjet e Rralla

Sipas përkufizimit të miratuar nga Bashkimi Evropian, sëmundjet e rralla janë ato që prekin më pak se 5 vetë në 10,000 (1:2,000). Megjithëse vlerësohet se ka rreth 7.000...
transparent

shk282023

Sëmundjet e rralla. Ku gjendemi dhe cila është perspektiva?

Sot, në Ditën Botërore për Sëmundjet e Rralla, Shoqata Shqiptare e Sëmundjeve të Rralla, në bashkëpunim me Laboratorin e Gjenetikës në QSUT, organizuan një...
transparent

qer52023

Sëmundjet monogjenike. Ekspertët, pro sekuencimit të ADN-së te të porsalindurit

“Identifikimi i hershëm i fëmijëve në rrezik për çrregullime gjenetike mund të shpëtojë jetë dhe ekzaminimi i të porsalindurve mund të përmirësojë pabarazitë e kujdesit...
transparent

qer32024

Oftalmologji. CHMP miraton barin për infeksionin e rrallë të kornesë

Komiteti i Barnave për Përdorim Njerëzor (CHMP) në Agjencinë Evropiane të Barnave (EMA) ka miratuar barin jetim “Akantior” të kompanisë SIFI, për trajtimin e...
Download Center

Principi e Pratica Clinica
Artikuj të shkëputur
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Urdhëra dhe Udhëzime
shkoni në download >>