Kardiologji

kor192022

Steatoza hepatike jo alkolike. Strategjitë e nevojshme për të luftuar obezitetin dhe pandemitë e diabetit

Për të trajtuar në mënyrë efektive epideminë e steatozes hepatike jo alkolike  dhe steatohepatitit jo alkolik (NAFLD/NASH), nevojiten dy qasje terapeutike të personalizuara që njohin patofiziologjinë individuale dhe politikat e shëndetit publik që adresojnë shkaqet rrënjësore të faktorëve të rrezikut kardiometabolik. Në këtë përfundim ka arritur një studim i botuar në Hypertension, me autor kryesor Christos Mantzoros (Harvard Medical School, Boston).

"Prevalenca e NAFLD-së është në rritje dhe raporti ndërmjet NAFLD/NASH lidhet ngushtë jo vetëm me rritjen e sëmundshmërisë dhe vdekshmërisë nga shkaqe hepatike, por edhe me një rritje të ndjeshme të rrezikut kardiovaskular", shpjegon autori, duke kujtuar se NAFLD-ja dhe sëmundjet kardiovaskulare (CVD) ndajnë disa faktorë rreziku, të tillë si: obeziteti, sindroma metabolike, hipertensioni, dislipidemia, diabeti i tipit 2 (T2D) dhe sëmundjet kronike renale.

"Ky studim rishikues synon të marrë në konsideratë faktet e vendosura që lidhin faktorët e rrezikut kardiometabolik dhe NAFLD në kontekstin e rrezikut CVD", shkruajnë studiuesit, duke shtuar se shkaqet e NAFLD/NASH janë komplekse dhe përfshijnë shumë faktorë, nga gjenetika te mënyra e jetesës dhe bilanci i energjisë. Megjithatë, përmbajtja e lartë e yndyrës në mëlçi për shkak të shkaqeve gjenetike nuk duket të jetë e lidhur me një rrezik në rritje të CVD-ve. Nga ana tjetër, është dismetabolizmi i shkaktuar nga ushqimi jo i shëndetshëm, diabeti dhe obeziteti që jo vetëm që predispozojnë për sëmundje hepatike, por edhe çojnë në një rrezik dukshëm më të lartë për CVD.

"Në nivel popullsie, është e qartë se prevalenca globale e NAFLD/NASH po rritet së bashku me obezitetin dhe T2D dhe do të vazhdojë ta bëjë këtë për një të ardhme të parashikueshme. Politikat e shëndetit publik që trajtojnë çështje kyçe, duke përfshirë stabilitetin ekonomik, ushqimin, diskriminimin etnik dhe aksesin në kujdesin shëndetësor janë thelbësore për të luftuar obezitetin dhe pandemitë T2D që gjenerojnë barrën në rritje të NAFLD/NASH", përfundon Mantzoros.

 

Hypertension 2022. Doi: 10.1161/HYPERTENSIONAHA.122.17982
http://doi.org/10.1161/HYPERTENSIONAHA.122.17982


Download Center

Principi e Pratica Clinica
Artikuj të shkëputur
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Urdhëra dhe Udhëzime
shkoni në download >>