Diabetologji

qer192019

Insuficienca kardiake dhe diabeti melit i tipit 2, në disa raste, duhen trajtuar së bashku

Sipas deklaratës shkencore të Shoqatës Amerikane të Zemrës (AHA) dhe Shoqatës Amerikane të Pamjaftueshmërisë Kardiake (HFSA), nevojiten strategji efektive terapeutike për njerëzit që janë të prekur nga diabeti i tipit 2 dhe pamjaftueshmëria kardiake. Në të vërtetë, megjithëse këto janë dy sëmundje të veçanta, e shoqëruar secila me morbiditet dhe vdekshmëri të lartë, shpesh, ato janë të pranishme në të njëjtën kohë, duke përkeqësuar edhe më shumë cilësinë e jetës, rezultatet klinike dhe koston e kujdesit ndaj pacientit. Për më tepër, diabeti melit është një faktor rreziku për pamjaftueshmërinë kardiake.

"Edhe pse ka udhëzime për menaxhimin e diabetit melit dhe pamjaftueshmërinë kardiake si gjendje më vete, nuk ka indikacione të mjaftueshme mbi kurimin e pacientëve që i kanë të dyja sëmundjet", konfirmojnë autorët e dokumentit, të botuar në "Circulation". Në Shtetet e Bashkuara, 29 milionë të rritur vuajnë nga diabeti i tipit 2 dhe 6.5 milionë nga pamjaftueshmëria kardiake, kushte që pritet të vazhdojnë të rriten sa i përket prevalencës. Në këtë dokument, i cili nuk zëvendëson atë mbi pamjaftueshmërinë e zemrës të vitit 2017, Shannon Dunlay dhe kolegët janë përpjekur ta shohin menaxhimin nga këndvështrimi mjekësor si të diabetit të tipit 2, ashtu edhe të pamjaftueshmërisë kardiake.

Gjithashtu, janë shqyrtuar të dhënat aktuale mbi efikasitetin dhe sigurinë e terapive farmakologjike  dhe mbi mënyrën e jetesës së pacientëve, duke përcaktuar përparësitë për studimet e ardhshme. Në të njëjtën kohë, u theksua rëndësia e kujdesit multidisiplinar për të përmirësuar rezultatet klinike të këtyre pacientëve, të siguruara nga një ekip që duhet të përbëhet nga mjekë, infermierë, dietologë, punonjës socialë dhe profesionistë të tjerë.
"Qëllimi i kësaj Deklarate Shkencore është të përmbledhë njohuritë aktuale të epidemiologjisë dhe patofiziologjisë, si dhe ato që lidhen me rezultatet te pacientët me diabet të tipit 2 dhe pamjaftueshmëri kardiake", thotë Dunlay.


J Card Fail. 2019. doi: 10.1016/j.cardfail.2019.05.007
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31174952


Download Center

Principi e Pratica Clinica
Artikuj të shkëputur
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Urdhëra dhe Udhëzime
shkoni në download >>