udhëzime

pri302018

Hipertensioni arterial te pacienti diabetik. Sa duhet të jenë tensioni sistolik dhe ai diastolik?

Shumë njerëz me diabet të tipit 2, vuajnë edhe nga hipertensioni, i cili shton rrezikun kardiovaskular. Për këtë arsye, udhëzimet aktuale në lidhje me trajtimin e diabetit, rekomandojnë një trajtim të shënjestruar kundër...
transparent

sht62018

Përditësohen rekomandimet për osteoporozën. Kush duhet ekzaminuar e kush jo?

Frakturat që lidhen me humbjen e dendësisë kockore, sidomos frakturat e legenit, mund të shkaktojnë dhimbje kronike dhe paaftësi, si dhe të reduktojnë cilësinë e jetës; jo rastësisht, deri në 30% e njerëzve që përjetojnë frakturë...
transparent

sht102018

Hipertensioni, fibrilacioni atrial, sinkopa. Përditësohen udhëzimet ESC 2018

Gjatë edicionit 2018 të takimit të Shoqatës Europiane të Kardiologjisë, zhvilluar në Mynih, u paraqit përditësimi i disa udhëzimeve praktike klinike që lidhen me menaxhimin e hipertensionit arterial. Kështu, janë ofruar...
transparent

nën212018

OBSH: Udhëzime të reja për komorbilitetin te njerëzit me probleme të mëdha mendore

OBSH-ja ka botuar udhëzime të reja të bazuara në dëshmi për menaxhimin e patologjive fizike te të rriturit me çrregullime të rënda mendore. Dokumenti përfshin rekomandime mbi mënyrën e shëndetshme të jetesës, në...
transparent

mar122019

Standardi i asistencës mjekësore për diabetin. Përditësimet 2019

Standardet e kurës në vitin 2019, që janë publikuar në “Diabetes Care”, përfshijnë përditësime dhe modifikime të rëndësishme, siç është personalizimi i trajtimit, nevoja për një vlerësim të vazhdueshëm dhe për një proces...
transparent

mar132019

Udhëzimet e reja AHA/ACC për kolesterolin, rast pas rasti

Udhëzimet e reja për menaxhimin e kolesterolemisë, të hartuara nga Shoqata Amerikane e Zemrës, së bashku me Kolegjin Amerikan të Kardiologjisë, përmbajnë shumë koncepte të versionit të mëparshëm, por edhe një...
transparent

mar262019

Marrja e kripës. Rekomandimet amerikane, caktojnë kufij të rinj. Ja, ndryshimet!

Akademitë amerikane të Shkencave, Inxhinierisë dhe Mjekësisë (NAS) kanë publikuar rekomandimet e përditësuara në lidhje me marrjen e kripës, duke ulur për të parën herë, kufijtë ditorë deri tek ata kufij që konsiderohen...
transparent

pri32019

Udhëzime të reja për parandalimin e sëmundjeve kardiovaskulare. Jo, përdorimit të përgjithësuar të ASA-s

Kolegji Amerikan i Kardiologjisë, në bashkëpunim me Shoqatën Amerikane të Zemrës, ka publikuar në “Journal of the American College of Cardiology” dhe në “Circulation” udhëzime të reja në lidhje me kurën parandaluese të...
transparent

pri122019

Diabeti. ADA përditëson Standardet e Kujdesit për vitin 2019. Ja, të rejat!

Shoqata Amerikane e Diabetit (ADA) ka përditësuar Standardet e Kujdesit Mjekësor për Diabetin, 2019. “Hulumtimet e publikuara së fundi, kanë treguar një nevojë urgjente të përditësimit të Standardeve të Kujdesit...
transparent

pri242019

Tonsilektomia. Përditësohen udhëzimet mbi praktikën klinike. Ja, të rejat!

Fëmijët që i nënshtrohen tonsilektomisë, nuk duhet të marrin antibiotikë në periudhën para operatore dhe nuk duhet të trajtohen me kodeinë, por të marrin një dozë të vetme intraoperatore deksametazoni në rrugë intravenoze. Këto...
transparenttransparent
Download Center

Principi e Pratica Clinica
Artikuj të shkëputur
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Urdhëra dhe Udhëzime
shkoni në download >>