Diabetologji

dhj212022

Sëmundja renale kronike. Incidenca te diabetikët varet edhe nga përkatësia etnike

Sipas një studimi të botuar në New England Journal of Medicine, ekziston një incidencë relativisht e lartë e sëmundjes renale kronike (CKD) te njerëzit me diabet, e cila është më e dukshme te grupet e pakicave racore dhe etnike.

Në Shtetet e Bashkuara midis viteve 2000 dhe 2019, prevalenca e insuficiencës renale që ka nevojë për dializë ose transplantim u rrit më shumë se dyfishi i saj, dhe për gati 800,000 njerëz, diabeti ishte shkaku kryesor i këtij problemi.

"Duke pasur parasysh rritjen e shpejtë të popullatës me diabet në SHBA dhe nivelet e larta të insuficiencës renale, incidenca e vazhdueshme e lartë e CKD-së e karakterizuar nga pabarazitë racore dhe etnike është shqetësuese", thotë autorja kryesore e studimit Katherine Tuttle nga Universiteti i Washingtonit. 

Shkalla e re e shfaqjes së CKD-së te njerëzit me diabet është shumë e rëndësishme për identifikimin e popullatave me rrezik të lartë, përcaktimin e efektivitetit të ndërhyrjeve dhe vlerësimin e efekteve në ofrimin e kujdesit shëndetësor. Kjo për shkak se më pak se 10% e pacientëve me sëmundje renale në fazat e hershme janë të vetëdijshëm se kanë CKD edhe pse mund të jenë në një kohë kur terapitë për të ulur progresin e saj janë më efektive. 

Për të sqaruar situatën, studiuesit monitoruan 654,549 të rritur me diabet duke përdorur të dhënat elektronike shëndetësore nga Providence, Universiteti i Kalifornisë dhe sistemet e mëdha shëndetësore jofitimprurëse që mbledhin një pjesë të popullsisë në Shtetet e Bashkuara perëndimore. Ekspertët zbuluan se shkalla e CKD-së me fillimin e ri ishte rreth 60% më e lartë në banorët vendas të Hauait/Ishullit të Paqësorit, 40% në mesin e njerëzve me ngjyrë, 33% më të larta tek indianët e Amerikës/Alaskës, dhe 25% te hispanikët/latinët, krahasuar me njerëzit e bardhë me diabet.

Autorët theksojnë gjithashtu se megjithëse incidenca e lartë e CKD-së vazhdon te njerëzit me diabet, shkalla u ul nga 8% në 6.4% në vit në popullatën e përgjithshme diabetike midis 2015-2016 dhe 2019-2020. "Nevojiten strategji gjithëpërfshirëse për parandalimin, zbulimin dhe ndërhyrjen për të ulur rrezikun e insuficiencës renale kronike te njerëzit me diabet", përfundojnë studiuesit.

 

NEJM 2022. Doi: 10.1056/NEJMc2207018
http://doi.org/10.1056/NEJMc2207018


Download Center

Principi e Pratica Clinica
Artikuj të shkëputur
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Urdhëra dhe Udhëzime
shkoni në download >>