Sëmundja renale kronike

tet212022

Psoriaza, infarkti dhe sëmundja renale. Një lidhje e vështirë për t'u kuptuar

Sipas një studimi të publikuar në American Journal of the Medical Sciences, psoriaza nuk është një faktor rreziku i pavarur për infarktin te njerëzit me sëmundje renale në...
transparent

tet272022

Diabeti gjestacional rrit rrezikun për sëmundje kardiovaskulare dhe cerebrovaskulare

Sipas një rishikimi sistematik të publikuar në BMJ, diabeti gjestacional te gratë shtatzëna rrit rrezikun për sëmundje kardiovaskulare dhe cerebrovaskulare në të ardhmen...
transparent

nën92022

Sëmundja renale kronike. Për disa pacientë simptomat përkeqësohen me kalimin e kohës

Një studim i publikuar në CJASN ka treguar se te pacientët me sëmundje renale kronike (CDK) që nuk janë në dializë, trajektoret e evoluimit të simptomave me kalimin e kohës...
transparent

dhj62022

Sëmundja hepatike te diabetikët dhe lidhja me mutacionet gjenetike

Një mutacion gjenetik i lidhur me sëmundjen hepatike, veçanërisht një mutacion pikash në gjenin për proteinën rregullatore të glukokinazës (GCKR), mund të sjellë nivele...
transparent

dhj212022

Sëmundja renale kronike. Incidenca te diabetikët varet edhe nga përkatësia etnike

Sipas një studimi të botuar në New England Journal of Medicine, ekziston një incidencë relativisht e lartë e sëmundjes renale kronike (CKD) te njerëzit me diabet, e...
transparent

jan252023

Pse njerëzit me mbipeshë janë më të predispozuar për diabet? Shpjegohet defekti i lidhur me proteinat

“Diabeti i tipit 2 (T2D) ka prekur pothuajse 30-40 milionë njerëz vetëm në SHBA, dhe 90-100 milionë të tjerë kanë disa faktorë rreziku që i bëjnë ata të prirur për t'a zhvilluar...
transparent

maj52023

Algoritmi që mund të përmirësojë diagnozën e sëmundjeve gjenetike renale

Ndjekja e një rrjedhe diagnostikuese për vlerësimin fizik të personit, sekuencën e gjitha ekzomeve, fenotipizimin e kundërt dhe analizën multidisiplinare në një qendër...
transparent

kor122023

Dëmtimi renal akut nuk e përkeqëson rrjedhën e sëmundjes kronike

Një studim i kryer te pacientët e hospitalizuar me sëmundje renale kronike, i publikuar në “Annals of Internal Medicine”, ka zbuluar se dëmtimi renal akut nuk ndikon në...
transparent

sht42023

Parandalimi i sëmundjeve kardiovaskulare te diabetikët. Udhëzimet e reja të ESC-së

Rënia në peshë, ekzaminimet parandaluese dhe ndjekja e një diete mesdhetare duket se janë thelbësore për reduktimin e rrezikut për sëmundjet kardiovaskulare te diabetikët. Edhe...
Download Center

Principi e Pratica Clinica
Artikuj të shkëputur
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Urdhëra dhe Udhëzime
shkoni në download >>