Diabetologji

mar172023

Diabeti para konceptimit, prediabeti dhe lindjet e parakohshme

Diabeti para konceptimit dhe prediabeti shtojnë rrezikun për lindje të parakohshme, sipas një studimi të botuar në "Journal of Women's Health".

Për të hetuar më shumë mbi këtë çështje, Erin Delker nga Universiteti i Kalifornisë në San Diego dhe bashkëautorët përdorën të dhënat e Add Health, një studim prospektiv amerikan në të cilin morën pjesë paciente të moshës 24-32 vjeç, të cilave iu matën nivelet e glukozës dhe HbA1c. Pas një ndjekjeje që zgjati deri në moshën 32-42 vjeç, u verifikua numri i lindjeve të parakohshme te gratë që kishin kryer lindje të gjallë.

"1-2% e grave janë me diabet kur nisin një shtatzëni, ndërsa 20% e tyre vuajnë nga prediabeti, një gjendje metabolike e karakterizuar nga nivele mbi normale të glukozës në gjak, por që nuk i plotëson kriteret për diagnozën e diabetit melit", shpjegon Delker, i cili së bashku me kolegët ekzaminuan lidhjen midis diabetit para konceptimit, niveleve të hemoglobinës së glikuar (HbA1c) dhe lindjeve të parakohshme në hipotezën se si diabeti para konceptimit ashtu edhe prediabeti shoqërohen me një rrezik në rritje për lindje të parakohshme. Së dyti, studiuesit vlerësuan nëse këto lidhje ishin modifikuar nga kujdesi shëndetësor, duke hipotezuar se lidhjet do të kishin qenë më të mëdha në mesin e grave më pak të asistuara përpara nisjes së shtatzënisë.

"Këto rezultate konfirmojnë se shqyrtimi për hipergliceminë para nisjes së shtatzënisë është një mjet i rëndësishëm për identifikimin e grave që mund të përjetojnë rrezik në rritje të rezultateve të pafavorshme gjatë lindjes", përfundojnë autorët.

"Duke pasur parasysh rezultatet e këtij studimi, ka të ngjarë që kontrolli sistematik për prediabetin dhe diabetin përpara se të mbeteni shtatzënë, i shoqëruar me aksesin e shtuar në kontracepsion, do të provojë strategji të dobishme për të reduktuar lindjet e parakohshme. Angazhimi i ofruesve të kujdesit parësor dhe specialistë të obstetrikës/gjinekologjisë në këto strategji do të jetë kritik për suksesin e tyre", shkruan Amber Healy nga Universiteti i Ohajos në një editorial të lidhur.

 

Journal of Women's Health 2023. Doi: 10.1089/jwh.2022.0256
https://doi.org/10.1089/jwh.2022.0256

Journal of Women's Health 2023. Doi: 10.1089/jwh.2022.0431
https://doi.org/10.1089/jwh.2022.0431


Download Center

Principi e Pratica Clinica
Artikuj të shkëputur
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Urdhëra dhe Udhëzime
shkoni në download >>