Diabetologji

gus252023

Diabeti. Reduktimi i karbohidrateve ndihmon në menaxhimin e glicemisë

Ngrënia e një mëngjesi të varfër me karbohidrate duket se është një strategji e thjeshtë dietike që mund të përmirësojë disa nga variablat e monitorimit të vazhdueshëm të glukozës në krahasim me ngrënien e një mëngjesi me përmbajtje të ulët yndyre për pacientët me diabet të tipit 2. Këto janë rezultatet e një studimi të botuar në "American Journal of Clinical Nutrition" dhe të koordinuar nga Barbara Oliveira nga Universiteti i Kolumbisë Britanike në Kanada.

Në studimin e kontrolluar me përzgjedhje rastësore demonstrohet se si kalimi nga një mëngjes tradicional i stilit perëndimor me përmbajtje të ulët yndyre, siç është bullguri, buka e thekur dhe frutat, në një vakt me përmbajtje të ulët karbohidratesh dhe përmbajtje të lartë proteinash dhe yndyre, si vezët e shoqëruara me proshutë ose djathë, mund të sjellë përfitime për njerëzit me T2D. "Në përmbledhje, reduktimi i karbohidrateve në mëngjes mund t'i ndihmojë pacientët me diabet të tipit 2 të menaxhojnë më mirë sheqerin në gjak për pjesën më të madhe të ditës", thonë autorët e studimit, i cili përfshiu 121 pacientë me diabet të tipit 2 (53% gra, mosha mesatare 64 vjeç) që konsumuan dy lloje të ndryshme mëngjesi për tre muaj. Përveç ndryshimit në nivelet e hemoglobinës së glikuar (HbA1c), që ishte rezultati primar, u regjistruan glukoza e vazhdueshme në gjak, antropometria e vetë-raportuar dhe informacioni dietik.

"Në rastet e diabetit të tipit 2, nivelet më të larta të sheqerit në gjak janë vënë re pas konsumimit të mëngjesit për shkak të përmbajtjes së lartë të karbohidrateve në vakt dhe tolerancës së dobët të glukozës në fillim të ditës", kujtojnë studiuesit, të cilët në përfundim të studimit zbuluan se nivelet e glukozës në grupin që konsumoi mëngjesin me përmbajtje të ulët karbohidratesh nuk ndryshonin shumë gjatë gjithë ditës, ndërsa vunë në dukje se pjesëmarrëset e këtij grupi raportuan gjithashtu se kishin ngrënë më pak karbohidrate si në drekë ashtu edhe gjatë gjithë ditës.

"Një sasi më e ulët e karbohidrateve në mëngjes lehtëson menaxhimin ditor të glicemisë duke rregulluar përmbajtjen e karbohidrateve në një vakt të vetëm dhe jo në të gjithë dietën", përfundon Oliveira.

 

American Journal of Clinical Nutrition 2023. Doi: 10.1016/j.ajcnut.2023.04.032
http://doi.org/10.1016/j.ajcnut.2023.04.032


Download Center

Principi e Pratica Clinica
Artikuj të shkëputur
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Urdhëra dhe Udhëzime
shkoni në download >>