Focus

qer82022

Leucemia. Edhe ushqimi mund të luajë një rol

Sipas një studimi të botuar në Nature, valina mund të luajë një rol kyç në përparimin kanceroz të vërejtur në leuceminë limfoblastike akute të qelizave T. Studiuesit nga Shkolla e Mjekësisë në Nju Jork, përdorën teknika të veçanta dhe modele minjsh dhe treguan se gjenet e përfshira në konsumin e aminoacideve janë më aktive në qelizat T kancerogjene sesa në ato normale. Në veçanti, u zbulua se duke bllokuar këto gjene, valina u reduktua në qelizat T kancerogjene dhe se rritja e qelizave u bllokua: disa eksperimente treguan se vetëm 2% e minjve mbetën gjallë.

Studimi theksoi gjithashtu se si mutacionet në gjenin NOTCH inkurajuan rritjen e kancerit edhe duke rritur nivelet e valinës. Gjithashtu, duke ushqyer minjtë për tre javë me dieta me sasi të ulët valine, rritja e tumorit ndaloi dhe qelizat qarkulluese të kancerit u tkurrën, në disa raste deri në pikën ku ato nuk ishin më të dallueshme. Megjithatë, kanceri përparoi përsëri kur u rifut aminoacidi. Studiuesit po përpiqen të kuptojnë nëse dietat që përfshijnë ushqime me përmbajtje të ulët valine, të përdorura për të trajtuar disa sëmundje, mund të përfaqësojnë një trajtim efektiv për njerëzit me kancer. Në veçanti, dieta duhet të kombinohet me përdorimin e venetoclaxit, një medikament i miratuar në Shtetet e Bashkuara për llojet e tjera të leucemisë.

Në praktikë, siç shpjegon Iannis Aifantis, qasja klinike do të bazohej në përdorimin e dietave me përmbajtje të ulët valine, në mënyrë që të reduktohet numri i qelizave T në një nivel aq të ulët saqë medikamenti mund të bllokojë përparimin e kancerit. Megjithatë, studiuesi paralajmëron se prej vitesh ka pasur përpjekje për të përdorur strategji të bazuara në dietë për trajtimin e kancerit, pa çuar në ndonjë përfitim dhe thekson se nevojiten më shumë kërkime përpara se të rekomandohet një trajtim.

 

Nature 2021. Doi: 10.1038/s41586-021-04244-1
https://doi.org/10.1038/s41586-021-04244-1


Download Center

Principi e Pratica Clinica
Artikuj të shkëputur
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Urdhëra dhe Udhëzime
shkoni në download >>