Mjekësi e përgjithshme

mar62023

Rigjenerimi i mëlçisë. Roli thelbësor i mikrobiomës intestinale

Bakteret intestinale mund të ndikojnë në rigjenerimin e mëlçisë, sipas një studimi të botuar në "Journal of Hepatology".

"Ne demonstruam për herë të parë se bakteret intestinale ndikojnë në metabolizmin e lipideve në qelizat e mëlçisë, dhe në këtë mënyrë edhe në aftësinë e tyre për t'u rigjeneruar", shpjegon autori kryesor i studimit Klaus-Peter Janssen nga Universiteti Teknik i Mynihut.

Studiuesit kryen disa eksperimente te minjtë për të përcaktuar se si mikrobioma e paprekur ndikonte në rigjenerimin e mëlçisë, dhe vunë re se te minjtë në të cilët mikrobioma ishte ndërprerë nga antibiotikët, qelizat e reja të mëlçisë u formuan me vonesë.

Ekspertët ishin në dijeni të një lidhje midis antibiotikëve dhe rigjenerimit të dobët të mëlçisë, edhe pse më parë ky problem i është atribuar reagimit imunitar të trupit ose efekteve anësore të antibiotikëve në qelizat e mëlçisë, ndërsa lidhja me bakteret intestinale doli në dritë vetëm në këtë studim.

"Antibiotikët nuk i vrasin të gjitha bakteret intestinale. Megjithatë, ata ndryshojnë përbërjen e mikrobiomës dhe speciet e mbetura bakteriale prodhojnë shumë më pak acide yndyrore me zinxhir të shkurtër (SCFA)", shpjegojnë autorët.

Duke përdorur organoidet e prodhuara nga qelizat e minjve, studiuesit demonstruan se SCFA-të sigurojnë blloqe ndërtuese thelbësore për membranën qelizore në qelizat e mëlçisë dhe se nëse ato nuk janë të pranishme në sasi të mjaftueshme, qelizat nuk rriten dhe nuk shumohen.

Zbatimet e këtij zbulimi, që gjithsesi do të duhet të konfirmohen nga studime të mëtejshme, mund të jenë të shumta. Mikrobioma zakonisht rikuperohet brenda disa javësh pas trajtimit me antibiotikë; kështu, mjekët mund të ekzaminojnë bakteret intestinale të pacientëve për të përcaktuar nëse kushtet janë të favorshme për ndërhyrje kirurgjikale ose nëse është e nevojshme të presin të kalojë më shumë kohë. Madje, edhe ndjekja e një diete të caktuar mund të ndikojë në rikuperimin e mikrobiomës.

"Por jo vetëm kaq, në fakt, duke analizuar mikrobiomën mund të përcaktohet se si është duke u rigjeneruar mëlçia pas një ndërhyrje kirurgjikale", përfundojnë autorët.

 

Journal of Hepatology 2023. Doi: 10.1016/j.jhep.2022.12.028
http://doi.org/10.1016/j.jhep.2022.12.028


Download Center

Principi e Pratica Clinica
Artikuj të shkëputur
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Urdhëra dhe Udhëzime
shkoni në download >>