fetus

qer212018

Si ndikojnë antidepresivët e marrë nga nëna, në zhvillimin nervor të fetusit?

"Ndonëse këto 30 vitet e fundit, përshkrimi i SSRI-ve për gratë shtatzëna është rritur, dihet ende pak në lidhje me ekspozimin prenatal ndaj këtyre antidepresivëve dhe për ndikimin e tij në zhvillimin nervor të fetusit”, thotë...
transparent

gus82018

Gastrektomia mund të përmirësojë rezultatet e lindjes, te gratë obeze

Disa rezultate materne dhe perinatale mund të jenë më të mira te gratë obeze që i janë nënshtruar gastrektomisë në formë mënge laparoskopike (LSG), krahasuar me ato që nuk janë trajtuar nga kirurgjia bariatrike. Ky...
transparent

gus282018

Preklampsia parashikohet nga segmente të vogla të RNA-së, që në tremujorin e parë

Rezultatet e një studimi të ri të publikuar në “Scientific Reports” thonë se segmente të vogla të RNA-së jo kodifikuese që qarkullojnë në gjak gjatë tremujorit të parë të shtatzënisë, mund të kenë vlerë parashikuese për...
transparent

tet82018

Pertusisi në shtatzëni. Krijohet testi që mbron nënën dhe fetusin

Komplikimet më të këqija të pertusisit shfaqen nëse infeksioni ndodh në shtatzëni: gruaja shtatzënë mund t’ia transmetojë infeksionin fetusit dhe, sipas vlerësimeve, rreth 2% e fëmijëve të infektuar brenda vitit të parë të jetës...
transparent

mar42019

Kolestaza e shtatzënisë. Një analizë gjaku do të identifikojë gratë në rrezik për dëmtime të fetusit

Sipas një studimi të ri të publikuar në “Lancet”, gratë me shtatzëni me një fëmijë dhe me kolestazë intrahepatike të shtatzënisë, kanë rrezik më të lartë për të lindur një fëmijë të vdekur, por ky rrezik ka të bëjë më së shumti me...
transparent

nën282019

Te nënat me diabet pregravidik shtohet rreziku për të lindur fetus të vdekur

Nga një studim i publikuar në “Diabetologia” dhe i firmosur nga Robert Lindsay (Instituti i Shkencave Kardiovaskulare e Mjekësore, në Universitetin e Glasgout) dhe nga kolegët e tij, del se gratë shtatzëna diabetike kanë një rrezik nga...
transparent

qer12020

Sars-CoV-2 rrezikon për abort, nëse infekton placentën

Një letër hulumtuese në “JAMA” përshkruan një rast të infeksionit të dukshëm të placentës nga SARS CoV-2 që mund të ketë shkaktuar një abort spontan në shtatzëninë e parë të një vajze obeze 28-vjeçare në javën e...
transparent

gus172021

Në rastet e moszhvillimit të mirë të fetusit, nuk duhet nxitur lindja me barna

Sipas një studimi të ri ndërkombëtar, fetuset që janë prekur nga vonesa në zhvillim, rrezikohen më shumë nga insuficienca para lindjes. Për më tepër, në rast të nxitjes së lindjes, është më e përshtatshme të përdoren metoda...
transparent

sht272021

Iktusi neonatal. Çelësi qëndron te trombocitet

Sipas një studimi të ri, të botuar në “Blood”, numri i ulët trombociteve te fetuset ose të sapolindurit mund të shkaktojë hemorragji cerebrale, e cila nga ana tjetër do të çonte në iktuse fatale ose gjendje neurologjike të përhershme...
transparent

sht262022

Diabeti gjestacional. Kontrolli i rreptë i glicemisë zvogëlon rrezikun e vdekjes dhe lëndimit të fetusit gjatë lindjes

Sipas një artikulli të botuar në PLOS Medicine, të nënshkruar nga Caroline Crowther nga Universiteti i Aucklandit në Zelandën e Re dhe kolegët e saj, kontrolli i...
transparenttransparent
Download Center

Principi e Pratica Clinica
Artikuj të shkëputur
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Urdhëra dhe Udhëzime
shkoni në download >>